De ger tjejer en plats att skejta

"Tjej- och queerskejt Luleå" har sitt första evenemang på lördag. De bjuder in tjejer och queerpersoner i alla åldrar till att åka skateboard.

Mimmi Björnfot är en av grundarna av Tjej- och Queerskejt Luleå.

Mimmi Björnfot är en av grundarna av Tjej- och Queerskejt Luleå.

Foto: Linn Edman

Luleå2023-05-25 13:00

"Tjej- och Queerskejt", som är ett initiativ av Luleå extremsport förening, sätter tjejer och queerpersoner som skejtar i fokus. Nu på lördag är det första gången som de ska hålla i ett större evenemang och flera kvinnofokuserade skejtföreningar i Norrland är inbjudna, bland annat Skellefteås "Systraskate". 

– Skateboardåkning är en väldigt mansdominerad sport, vi är till för alla som inte känner sig helt bekväma att skejta med snubbar, säger Mimmi Björnfot, en av grundarna av "Tjej- och Queerskejt Luleå". 

Hon berättar att deltagarna är allt från unga tjejer som ställer sig på brädan för första gången till mammor och mer erfarna skejtare. Även queerpersoner och transpersoner hör till målgruppen, "alla som inte känner sig som snubbar alltså", säger hon.

– Pappor är också välkomna, så länge det är deras döttrar som står i fokus.

"Tjej- och Queerskejt Luleå" startade 2018 efter att Mimmi Björnfot och några andra tjejer kontaktade föreningen för att få en tid för bara tjejer att skejta. Sedan dess hålls träffarna i boule- och extremsporthallen varje tisdag. 

Lördagens evenemang är uppdelat där de första två timmarna ägnas särskilt åt nybörjare med coacher på plats, därefter är det öppen tjejskejt för alla. Under evenemanget så lottas det även ut priser. Mimmi Björnfot vill att de som deltar ska känna att de lärt sig något nytt efteråt. 

– Det är viktigt att inte bara killar syns i skejtsammanhang och så länge det finns intresse så kommer vi fortsätta finnas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!