Tjejlaget tog hem segern

Varmrätt: helstekt kotlettrad, ingefära, chili, vitlök, honung och rostade rotsaker med olivolja.
Dessert: citronpaj dekorerad med vit choklad och florsocker, hallongrädde med ett hallon och myntablad.

SOLO I KÖKET. Viktoria Larsson från årskurs 2 fick kämpa ensam i köket. Och det gjorde hon med den äran.

SOLO I KÖKET. Viktoria Larsson från årskurs 2 fick kämpa ensam i köket. Och det gjorde hon med den äran.

Foto: Roland Johnson

Luleå2012-03-10 06:00

Se där segermåltiden vid en matlagningstävling som elever i årskurs 3 vid hotell- och restaurangprogrammet i Luleå anordnade på fredagen. Tävlande var från början fyra elevlag från årskurserna 1 och 2. Ett av lagen uteslöts för att de inte hade lämnat in sina recept i tid.

Vinnarmaten i ingressen hade tillretts av Felicia Dyverfeldt, Fanny Eliasson och Malin Karlsson. På andra plats kom eleverna Gustav Otmalm, Anton Ljungkvist och Johan Rodrigues. Tredjeplatsen gick till Viktoria Larsson. Hon fick slita ensam i köket för att hennes kompanjon blivit sjuk.

Simon Laiti i juryn
Viktoria hade valt lax som varmrätt. Och den piffade hon upp med crème fraiche, paprika, rödlök och en potatiskaka. Hennes dessert bestod av maränger, grädde samt hallon och vit choklad som dekor.

Det grabbiga laget valde också lax till varmrätten kombinerat med potatis, paprika, pesto och dill, allt tillagat i ugn. Såsen bestod av pesto, crème fraiche och kryddor.

Juryn med elever från årskurs 3 hade fått förstärkning av Simon Laiti, Luleå, som domare. Simon som ju är känd bland annat för sina pannor på Kurirens webbsida samt tv-stationen 24 Norrbotten.

De olika lagen fick välja råvaror från en förutbestämd lista. Från den matkorgen skulle de sätta ihop recept på en tvårätters meny. Och på fredagen var det dags för det praktiska i köket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!