Att inleda sin första relation är mycket, pirrigt, nervöst och oändligt spännande. Men enligt en rapport från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, är även den första relationen unga människor inleder också en destruktiv relation för många. Enligt rapporten har 56 procent av tjejerna som deltagit i studien upplevt psykiskt våld över digitala medier, 46 procent psykiskt våld ansikte mot ansikte och 44 procent har upplevt utsatthet för sexuellt våld.
På Tjejjouren Luleå jobbar Christina "Kigge" Fasth, verksamhetssamordnare och projektledare. Tjejjouren Luleå arbetar på många plan med information, samtal och våldsprevention.
– Det är något väldigt komplext och det finns flera dimensioner och former av våld och väldigt många parametrar och faktorer vad gäller den vardag unga lever i idag som vi behöver ha med oss. Vissa blir stärkta av våra föreläsningar, andra vill komma i kontakt via vår chatt eller enskilda samtal, säger Christia "Kigge" Fasth.
I dag lever ungdomar med förutsättningar som vuxna kan ha svårt att få grepp om. Appar som Tiktok, Snapchat, Instagram och många fler ställer krav på ungdomar som kan leda till större utsatthet.
– Vi får aldrig en paus från det digitala, det gäller både unga och vuxna. Tittar man på det utifrån en relation kanske det blir ett krav att dela lösenord med varandra, att det så blir en tillitsfråga. Att dela din plats på appar som Snapchat kan också vara en sådan sak.
Men hon understryker också att det inte enbart finns risker med ungas liv digitalt:
– Det finns mycket positivt också och det är en period av livet där man ska utforska, upptäcka sin identitet, upptäcka varandra och hitta sig själv.
Det finns skillnader mellan hur och vad ungdomar uppfattar som våld, till skillnad från vuxna som har andra referensramar.
– När vi är ute och föreläser då tar vi upp vad som kan definieras som en schysst relation, men vi låter också unga bena ut vad just de definierar som våld. Det en tycker är våld behöver inte nödvändigtvis uppfattas så av en annan.
Vad finns det för faktorer som tyder på att man har en schysst relation?
– Det första man kan ställa sig frågan är om jag har möjlighet att prata och kommunicera med min partner. Kan jag göra det utan rädsla för att bli utsatt för något är det ett gott tecken. Det ska också finnas en ömsesidighet och omsorg från båda parter. Sedan är det viktigt att fundera på vad som är viktigt för mig i en relation och det kan vara en utmaning för båda unga och vuxna, förklarar hon.
Brås rapport belyser avsaknaden av forskning vad gäller specifikt våld i ungas relationer, Christina "Kigge" Fasth tror det beror på det låga antalet längre studier.
– Det hade krävts att göra en studie i vilken man först gör ett kunskapslyft och sedan låter dessa frågor och tänk genomsyra undervisning och omgivning och därefter mäter man hur attityderna förändras över tid. Det förekommer inte att attityder förändras bara för att vi kommer och föreläser en gång. Men det är som sagt ett otroligt komplext ämne och det finns många faktorer att ta hänsyn till, fortsätter Christina "Kigge" Fasth.