Verksamhetens huvuduppgift är att stötta, stärka och informera tjejer och unga kvinnor i åldrarna 12 till 30 år, främst via stödchatt och utåtriktad verksamhet. De arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
De har ansökt om ett verksamhetsbidrag från kommunen på totalt 596 340 kronor för 2023 för personal- och hyreskostnader.
– Det är jätteviktiga pengar för oss för att kunna bedriva vår verksamhet överhuvudtaget, säger styrelseordförande Emmelie Rutström.
Tjejjouren ser ett fortsatt högt söktryck efter stöd från tjejer. De ser även växande efterfrågan på samverkan från myndigheter, organisationer och föreningar, liksom en fortsatt ökning av förfrågningar från främst högstadieskolor.
– Lönen går till en av våra medarbetare vars huvuduppdrag är att vara ute på skolor och föreläsa om det våldsförebyggande arbetet. Att lära våra unga om rättigheter och skyldigheter. Det är jätteviktigt.
Jouren har under perioden januari till september 2022, med uppehåll under sommaren, gjort totalt 70 klassrumsbesök.
– Vi är ute i skolor, allt från högstadiet till gymnasiet och ibland även på LTU. Vi är ute nästan varje dag och det skulle inte gå utan personal, säger Rutström.
Socialnämnden tar beslut den 24 november. De föreslås bevilja bidraget till verksamheten samt att medel som inte används under året ska återbetalas.
– Vi är nöjda med Tjejjouren, de gör ett bra arbete och vi tycker att det är viktigt att vi stöttar dem, säger socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).