Under fredagen höll länsstyrelsen i Norrbotten en presskonferens med Tjejjouren i Luleå och polisen för att prata om vilka konsekvenser coronapandemin får för olika grupper i samhället. Tjejjouren har haft mycket att göra den senaste tiden.
Trots att de som är engagerade utökat öppettiderna så hinner de inte svara alla som söker kontakt. Sedan mitten på mars har de tagit emot 400 chattsamtal – att jämföra med de 560 kontakter de tog emot under hela 2019.
– Det är en enorm ökning. Vi har ställt om så vi har öppet fem dagar i veckan – förut kunde vi bara ha någon kväll. Det är betydligt högre än vad vi brukar ha, säger Anna Forssberg, samordnare på Tjejjouren.
Tjejerna som ringer söker ofta kontakt för nedstämdhet och ångest, men i många fall handlar det också om sexuella övergrepp.Tjejjouren har märkt att övergreppen som nu berättas om generellt sett verkar grövre än förut – något de tror har att göra med att porrkonsumtionen ökat.
– Hela världen tittar på mer porr under denna karantäntid. Porren idag är enormt grov, det är inte så ömsesidigt sex ska se ut mellan människor. Att titta på det här hemma, vad gör det? Det är oroväckande.
Den senaste tiden har även tjejer och kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld börjat söka sig till jouren – något den inte märkt tidigare.
– Vi ser att de har hittat till oss. Lever du redan isolerat har familjen nu all anledning att säga att du inte ens får gå ut. Jag själv blev väldigt chockad över en tjej som berättade att hon har blivit könsstympad i hemmet, av sina föräldrar. Jag har aldrig haft det förut, säger Anna Forssberg.
Trots ropen på hjälp så har polisen inte sett att anmälningarna har ökat gällande våld och övergrepp i nära relation. Men det är ingenting uppseendeväckande, enligt Anna Forssberg.
– Polisen är ofta det sista du gör. Hade någon hoppat på dig på gatan, klart du går och anmäler. Men det är inte sådant som sker, det är med någon du känner. Det är skitsvårt att anmäla.
Men däremot menar Anna Forssberg att omgivning och grannar kan spela en livsavgörande roll – genom att våga agera och larma.
– Om du hör att det är bråk – tänk om ditt samtal gjorde skillnad för hela den familjen. Jag tror många känner att "tänk om jag har fel". Då tänker jag såhär: Men ha fel då, det är bättre att du gjorde någonting. Det spelar ingen roll – ring 112, hellre en gång för mycket.