Tjejerna trivs bakom kameran

Fotografi är extremt inne nu, speciellt bland tjejer.

JOSEFIN I FOKUS. Eleven Josefin Hardinger har redan prisats för sina bilder. Här visar hon en bild av en tjej i ett badkar.

JOSEFIN I FOKUS. Eleven Josefin Hardinger har redan prisats för sina bilder. Här visar hon en bild av en tjej i ett badkar.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-05-04 06:00

Det här märker vi av när medieprogrammets fotoelever, Luleå gymnasieskola, på tisdagen började hänga sin årliga utställning i Norrbottens museum. Bland de 21 eleverna är 16 tjejer!

- Ändå måste jag säga att det är mycket med fem killar. De senaste åren har vi i vissa årskullar haft enbart tjejer, säger läraren Hans Granqvist.

Fotografierna som visas i utställningen är en typ av examensarbete för eleverna från årskurs 3.

De här bildutställningarna har pågått sedan 1965. Då kom eleverna från den tvååriga Fotoskolan i Bergnäset. Men den har nu övergått till ett så kallat gymnasieprogram.

Josefin prisad
Bland årets avgångselever återfinns en redan mångfalt prisad fotograf.

Det är Josefin Hardinger, Luleå. Nu senast har hon fått Luleå kommuns kulturpris för sitt unika bildspråk.

I fjol tog hon hem andrapriset när landets bästa fotograf utsågs. Det var i tävlingen Ung Bild, som arrangeras av Expressen och Dagens Nyheter och ingår i Lilla Journalistpriset.

Det verkar som om Josefin gillar att manipulera med bilder.

- Jag har med två sådana här i utställningen. Den ena visar en tjej i ett badkar. Och den har jag gjort om så att badkaret ser större ut. En annan visar en kille som tittar ut från en husvagn. Och där har jag möblerat om honom i ansiktet, säger Josefin.

Förstärker varandra
Alla bilder som snart premiärvisas har tagits under elevernas tre år. De flesta dock under de senaste två åren då den riktiga fotoutbildningen pågått. Under den tiden har eleverna en dag varje vecka haft fotouppgifter i olika projekt.

Vi hälsade på under tisdagen när bilderna började hängas upp. Då noterade vi att den så kallade gyllene linjen inte följdes av alla grupper.

En baslinje nedtill eller en topplinje upptill. Nu såg vi "trappstegar" och andra modeller.

Vad är filosofin bakom urvalet av bilder ..?

- Naturligtvis är det vi elever själva som fått välja ut de bilder vi tycker är bäst. Men även läraren har fått ett ord med i laget. När vi planerat vilka bilder som ska hänga vid varandra så har vi också tänkt på att olika bilder hör samman eller kan förstärka varandra, menar eleven Emelie Jonsson, Bergnäset, Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!