Tjeckisk flyttfågel är hemma i stadsparken

Den är unik i sitt slag och inte helt enkel att montera ihop. Men nu är den tjeckiska lavskrikan på väg att ta den nya stadsparken under sina vingar.

Den gigantiska lavskrikan som ska fungera som både lekplats och utsmyckning av stadsparken monteras just nu upp.

Den gigantiska lavskrikan som ska fungera som både lekplats och utsmyckning av stadsparken monteras just nu upp.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-05-11 15:40

Nu är den på plats, den lavskrika i trä som både ska bli lekplats och konstverk i den nya stadsparken i Luleå. Monteringen pågår för fullt.

Den lekpark som fortfarande finns i ena hörnet av stadsparken har roat många barn genom åren, inte minst har den gamla cykelkarusellen varit populär. Det återstår att se om den nya lekparken håller lika länge men en sak är säker, unik är den.

Shane Thorne jobbar för kontruktörsföretaget Kompan och finns på plats i Luleå som expert.

– Jag är här och övervakar installationen och hjälper killarna som bygger, säger han.

Shane Thorne bedömer att det tar cirka sex till sju dagar att montera ihop Lavskrikan. Under onsdagen ska den andra vingen komma på plats och arbetet fortsätter nästa vecka. Fågeln är cirka fem meter hög på högsta punkten och åtta meter bred. Den ruvar på bland annat en rullstolsramp och en rutschbana.

Kompan bygger liknande saker efter beställning men exakt en sådan här fågel har de inte gjort, enligt Shane Thorne. Fågeln är högst unik och inte helt okomplicerad att montera. Den byggdes upp i fabriken i Tjeckien och monterades sedan ner i så pass stora sektioner som frakten tillät men helt klart är att det är mycket att skruva ihop ändå.

– Vi har fått instruktioner men det tar ett tag att fundera hur vi ska göra. Men vi har bra support från fabriken och den har ju varit ihopbyggd en gång så det ska nog gå, säger Shane Thorne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!