Nåiden Bygg AB, Lindbäcks Bygg AB och Luleå Energi slipper betala byggsanktionsavgifter på tillsammans drygt 1,4 miljoner kronor. Det har högste chefen på miljö- och byggavdelningen på Luleå kommun beslutat.
I samtliga fem fall gäller det arbetsbodar som företagen ställt upp vid pågående byggen, utan att ha bygglov för arbetsbodarna. Det upptäcktes när kommunens inspektörer gjorde tillsyn på byggena. Ansvariga tjänstemän har sedan skrivit beslutsförslag att kommunen ska ta ut byggsanktionsavgifter av företagen.
Enligt plan- och bygglagen ska byggsanktionsavgift tas ut när någon bryter mot bestämmelserna. Avgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.
Nåiden bygg skulle ha behövt betala 909 342 kronor för tre ärenden, Lindbäcks bygg 192 984 kronor och Luleå Energi 309 342 kronor i byggsanktionsavgift.
Högsta chefen på avdelningen, miljö- och byggchef Patrik Wallgren, har beslutat att avskriva de fem ärendena utan ytterligare åtgärd.
De fanns med på listan över delegationsärenden som redovisades för miljö- och byggnadsnämnden vid det senaste sammanträdet. Politikern Christer Stenberg, ersättare i nämnden, ville få besked angående motiveringen till besluten.
– Jag tog upp det på sammanträdet, men jag fick inga vettiga svar. Patrik Wallgren hänvisade till praxis, att man gör så här i Stockholm, säger Christer Stenberg (V).
Högste chefen har inte rätt att fatta beslut om byggsanktionsavgifter. Det står uttryckligen i plan- och bygglagen, ett delegationsuppdrag får inte omfatta befogenhet att avgöra frågor om byggsanktionsavgift. Det ska avgöras av politikerna i nämnden.
Christer Stenberg anser att byggsanktionsavgifter är en fråga om likhet inför lagen.
– Vi har gång efter annan tagit beslut att enskilda medborgare ska betala byggsanktionsavgift. Här kommer företag med stor omsättning att slippa betala byggsanktionsavgift, säger Christer Stenberg.
– För mig är det här en principiell fråga, säger Christer Stenberg.
Christer Stenberg har vänt sig till miljö- och byggnadsnämndens ordförande Maritha Meethz (S) med en begäran att saken ska tas upp på nästa sammanträde.
Eftersom det rör sig om delegationsärenden har han som politiker ingen möjlighet att reservera sig mot besluten. När det gäller delegationsärenden så fattar nämnden bara beslut att godkänna redovisningen.