Tips inför sjösättningen

Skepp O’hoj! Äntligen har isen släppt greppet om kust och inland. Nu börjar det bli dags fästa blicken mot horisonten och lätta ankar. Extra tipsar om vad du bör tänka på inför årets sjösättning.

Båtsäsongen. Det börjar bli dags att sjösätta båten inför sommarens heta dagar.

Båtsäsongen. Det börjar bli dags att sjösätta båten inför sommarens heta dagar.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-06-04 11:18

Man kan konstatera att vi svenskar älskar båtlivet. 1,5 miljoner vuxna svenskar vistades i fritidsbåt under 2015 och totalt finns cirka 1000 båtklubbar runt om i Sverige, med totalt 250 000 medlemmar.

Är du båtägare är du förmodligen i full färd med att planera sjösättningen av din båt. För att få en problemfri båtsäsong är det viktigt att gå igenom båten innan den sjösätts. Kontrollera livboj, förbandsartiklar, brandsläckaren och gasolen.

Lyft båten på rätt sätt

Om du ska sjösätta båten med kran måste lyftbanden placeras i rätt läge på båten så att den hänger säkert.

Se upp med att placera banden mot drev och andra känsliga detaljer under vattenlinjen. Använd en styrlina så att du kan justera båtens läge vid sjösättningen. Viktigaste av allt - ingen får vara i eller under båten när den lyfts.

Sjösätter du din båt med trailer finns det några viktiga punkter att tänka på:

Backa inte ner trailern för långt, det räcker med att backa ner trailern så att vattnet når en liten bit över fälgkanten.

Dra i handbromsen ordentligt! Och lämna växlen i. Det är ingen vacker syn att se hur hela ekipaget sakta glider ner i vattnet.

Om du har en ljusramp på trailern är det bäst att ta bort den under sjösättningen eftersom att elen inte mår bra av vattenkontakt.

Inför sjösättningen

Sätt batterier på laddning.

Har du gasol i båten? Kontrollera slangar och leta efter torrsprickor. Gör ett läckagetest och byt vid minsta osäkerhet.

Stäng skrovgenomföringar och kom ihåg att montera tillbaka dyvikan. Tänk på att kolla tätheten på ventiler i både öppet och stängt läge.

Slangklämmor ska vara väl åtdragna. Testa genom att dra och vrida i dem. Två motstående slangklämmor vid varje genomföring rekommenderas.

Sätt tillbaka logg- och ekolodsgivaren.

Kontrollera tätningsbälgar för INU- och segelbåtsdrev. De ska bytas med jämna mellanrum. Om du är osäker på bytesintervallet, fråga tillverkaren.

Har båten gummibälgar, leta efter sprickor och byt vid minsta tecken på sprickbildning.

Testa att länspumpen och nivåbrytaren fungerar. Manuell pump skall provpumpas.

Källa: IF skadeförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om