– Det är några som slutat och så har vi haft ett antal pensionsavgångar. Det innebär att vi inte får någon övertalighet, säger Maria Bergenudd, chef vid kulturskolan.
Nedskärningen av kulturskolans budget med 20 procent, motsvarande fem miljoner, togs hösten 2019. För att kunna göra detta beslutade kommunfullmäktige även att riva upp den tidigare avsiktsförklaring, att kulturskolan skulle vara fredad från nedskärningar.
Samtidigt beslutades dock även att skolan skulle få ett tillskott med fem miljoner för 2020 för att klara omställningen smidigare.
Nu är förändringarna genomförda. 43 tjänster har blivit 33.
– Det innebär givetvis att vi fått en del luckor i verksamheten och att vi tvingas omfördela oss, säger Maria Bergenudd.
Hur påverkar det verksamheten?
– Vi försöker hitta nya sätt att jobba på. Men med färre lärare så blir det färre undervisningstimmar.
Och då blir det färre elever också?
– Vi får se hur det slår. Bland annat har vi provat med kortare kurser och att elever får möjlighet att söka kurser centralt. Det bästa är givetvis att vi finns på skolorna, men det här är en lösning som kan ge fler möjlighet att söka instrument som inte finns på deras skola.
Ytterligare en åtgärd blir att samordna de projekt som kulturskolan driver som resurs i förskola, särskola och grundskola.
– Vi har löst det så att samma projekt erbjuds till hela kommunen. Det blir effektivare, säger Maria Bergenudd.
Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är nöjd med hur kulturskolan lagt om verksamheten och anpassat sig till budgeten.
– Jag tycker man har löst det på ett bra sätt. Det var bra att de fick ett år på sig att göra åtgärder. Det blev ett lugnare tempo och mycket bättre. Det är viktigt att alla verksamheter är med och bidrar till de effektiviseringar som vi behöver göra, säger Engelmark.
De fyra partierna i Samverkan Luleå (C, L, KD och SJVP) hade i sitt budgetförslag för 2020-2022 lagt ett sparförslag på 7,5 procent för kulturskolan, motsvarande 1,87 miljoner.
– Vi tycker att det är rimligt att alla bidrar, men 20 procent är för mycket. Det går inte att bibehålla tidigare verksamheter med så stor nedskärning. Vi har inte fått presenterat vilka konsekvenser det här får på verksamheten, säger William Torikka (SJVP), ledamot av barn- och utbildningsnämnden.
Kulturskolan kommer fortsatt att vara avgiftsfri.