Tio år med masugn 3
Just i dag är det tio år sedan masugn 3, hjärtat i verksamheten på SSAB-området i Luleå, togs i bruk och då bjuds det på tårta på järnverket. - Den är en av Europas effektivaste och mest miljövänliga masugnar, säger Erik Berglund, masugnschef på SSAB i Luleå.
Foto:
Berglund berättar att masugn 3 ersatte de två föregångarna, masugn 1 från 1950-talet och masugn 2 från 1970-talet.- Anledningen till att man valde att ersätta de gamla med en ny var att det skulle bli för dyrt att renovera. Samtidigt ville man ha en masugn som var effektivare och energisnålare än de gamla.- Det är råvaran, den duktiga personalen och själva anläggningen som gör att produktionen är så effektiv.Det var snabba ryck när den gamla masugn 2 byttes ut för tio år sedan. Den gamla revs och togs bort och de tre gigantiska delar som den nya bestod av stod snabbt på plats. Samtidigt byggde SSAB helt nytt för råvaruhanteringen.- Vi lyckades byta ut en masugn på 76 dygn, säger Berglund.Samma ställe
Masugn 3 placerades på exakt samma ställe som 2:an stått på.- Det var enklare och billigare att göra så i stället för att bygga nytt. Vi kunde utnyttja delar av den gamla produktionsanläggningen och infrastrukturen runt masugnen.Sedan starten den 25 augusti 2000 har svindlande 21,7 miljoner ton råjärn producerats i masugn 3. En vanlig dag rinner 6.700 ton råjärn ut ur masugnen.- Eiffeltornet väger 7.300 ton. Det innebär att vi producerar nästan ett Eiffeltorn per dag.Masugn 3 klarar av att producera ännu mer järn och SSAB har också ansökt om att öka produktionen. I september kommer ansökan att tas upp av miljödomstolen.- Vi har möjlighet att utöka produktionen utan att investera så mycket.75 personer
Från början trodde man att masugnen skulle klara cirka 15 år utan en större renovering då hela botten muras om.- I dag ser det relativt bra ut och vi vet inte när jobbet måste göras. Personalen som jobbar kontinuerligt med råjärnsproduktionen består av 75 personer som jobbar i femskift.- Många har varit med sedan 70-talet och är mycket erfarna.Numera är mycket av jobbet automatiserat och det tunga industriarbetet är i stort sett borta.- I dag handlar det mer om ett övervakningsarbete.
Förutom råjärn har masugnen producerat 3,5 miljoner ton slagg (hyttsten).Under de tio åren har masugnen matats med pellets från 300.000 malmvagnar.Masugnsgasen som producerats hade räckt till att fylla Globen mer än 50.000 gånger.Stålet som tillverkats av järnet hade räckt till att bygga en järnväg som gick fem varv runt jorden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!