Tio år efter avslöjandet

För tio år sedan flydde de från Sverige i samband med att Obolhärvan nystades upp. Nu kan Norrbottens-Kuriren avslöja Bo Johanssons och Jan Saradlics nya liv.

Försvann. Här sjöns Bo Johansson nationalsången vid Luleå hockeys match i Coop arena den 30 november 2006. Därefter lämnade han länet. Till höger hans advokat Mikael Ranggård.

Försvann. Här sjöns Bo Johansson nationalsången vid Luleå hockeys match i Coop arena den 30 november 2006. Därefter lämnade han länet. Till höger hans advokat Mikael Ranggård.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2016-12-13 16:30

Det är nu tio år sedan Norrbottens-Kuriren gjorde den första publiceringen i granskningen av Obol Investment. Ett företag som få visste mycket om men som de flesta hade hört talas om.

Huvudmännen Bo Johansson och Jan Saradlic hade figurerat mycket i såväl lokal som nationell press. Bo Johansson, med rötterna i Malmfälten, hade under lång tid försökt få till ett samarbete med Luleå Hockey och under hösten 2006 lyckades Obol och Luleå Hockey komma överens.

Något som gav stora rubriker. Sedan tidigare hade Obol ett samarbete med basketklubben, som då hette Plannja Basket. Obol Investment gick också in som huvudsponsor och köpte namnet på den svenska herrligan i basket. Affärsidén gick ut på att sponsra idrottslag och på det sättet komma åt nätverken kring lagen för att erbjuda företag och privatpersoner olika sorters av pensionslösningar och annan finansiell rådgivning.

Obols uppgång och fall

Allt rämnade den 2 december 2006 då Norrbottens-Kuriren publicerade första delen av Dokument Obol. En granskning av företaget och dess företrädare som visade på oklarheter, hemligheter och rena lögner. Det visade sig att många privatpersoner i länet hade investerat pengar i Obol Investment, pengar som de aldrig fick tillbaka. Även ett storföretag som LKAB hade placerat pengar där, liksom Längmanska företagarfonden i Norrbotten. Obol Investment begärdes i konkurs, men av de investerade beloppen kunde bara en bråkdel betalas tillbaka till många av investerarna.

Norrbottens-Kuriren hade en bokad intervju med Bo Johansson strax innan publiceringen, en intervju som han aldrig kom till. ”Jag hinner inte, jag har avgått”, meddelade han efter presskonferensen på stadshotellet den 30 november. Han sjöng nationalsången inför en hockeymatch i Coop Arena och lämnade sedan Luleå.

Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning mot Obol Investment och dess företrädare, men den lades ner under 2011. De ekonomiska brott som Bo Johansson och Jan Saradlic misstänkts för är preskriberade och i dag finns ingen brottsmisstanke mot någon av männen.

Obolmännen häktade

Jan Saradlic häktad i sin frånvaro

Obolaffären har jämförts med den så kallade Trustorhärvan på 1990-talet, när investmentbolaget Trustor köptes upp av en brittisk adelsman och plundrades på pengar. På frågan om vi någonsin kommer att få veta sanningen om Obol svarade Bo Johansson (se föregående artikel) att vi sannolikt aldrig kommer att få veta vem som står bakom Obol. Enligt tidigare uppgifter från Bo Johansson och Jan Saradlic är det en sir Brownleigh, en adlig miljardärsfamilj från Storbritannien, som grundade Obol Investment. Trots stora efterforskningar har denna påstådda ägare aldrig kunnat hittas.

Frågorna har varit många. Var är de båda huvudmännen? Vad gör de i dag? Lever de under hot, som de påstod att de gjorde? Bo Johansson har gett oss några svar. Hans kollega, Jan Saradlic, har vi ännu inte fått kontakt med. Han bor enligt uppgift i närheten av österrikiska Innsbruck och ägnar sig, precis som sin forne kompanjon, åt musik. Han går under namnet Jimmy Accetta. Saradlic gjorde så sent som i våras den officiella EM-låten när mästerskapet i skidorientering avgjordes i österrikiska Obertilliach.

Idrottssponsring var affärsidén

Obol Investment hade som affärsidé att sponsra idrottsklubbar, Plannja basket, Luleå hockey med flera. Föreningarnas motprestation var att ge Obol tillgång till sina övriga sponsorer, som i sin tur erbjöds att placera pengar i Obol. Flera välkända hockeyspelare hade pengar placerade i Obol Investment, bland annat Mikael Renberg. Obolaffären tog en ny vändning när Renberg anklagade Luleå hockey för att ha ansvarat för hans pengaplacering i Obol.

Obol försattes i konkurs vid Örebro tingsrätt i maj 2008, men ett flertal av investerarna har fram till i dag endast fått tillbaka mindre delar av sina satsade pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om