Tillbaka till 1800-talet för en helg

I helgen firades kyrkhelg som på 1800-talet i ­Gammelstad.
På lördagen var det ­tiondelämning vid Socken­magasinet. Det ­handlade om att lämna skatt ­åminstone i form av en ko eller kanske kärnat smör.

LULEÅ2006-07-03 06:00
Det blev en hel del skratt när det vad dags för den ena efter den andra att gå upp för spången med sina gamla säckar, för att lämna skatt. Fast det gällde att kunna sin bondska för att hänga med i detta skådespel.
Tre av dem som deltog som skattegivare var systrarna Berit Norberg, Anna Öhman och Anette Andersson.
- I nio år har vi varit med, så länge detta funnits, säger de och är ganska så varma i sina ylleklänning.

Blott nio laxar
Anette Öhman är en av dem som arrangerar denna helg i Gammelstad. Hon hade en del att berätta om denna gamla kyrkliga skattereform.
Den har sitt ursprung i gamla testamentet.
I Sverige har man lämnat tionde sedan 1100-talet. Tionde betalades oftast ut med 1/3 del till prästen och 2/3 till sockenkyrkan, de fattiga och biskopen.
- År 1750 klagade prosten Renmarck inför Härardsrätten över att Gäddviksborna det året givit honom blott nio laxar, då han efter fiskets avkastning bort ha fått 21 laxar och 3/5, berättar Anette Andersson.
Mitt under denna tiondelämning fick kapten Oxefjord (Johnny Sandkvist) och överstelöjtnant Gyllenhag (Lars Marklund) göra ett ingripande när det blev klassiskt tumult bland folkmassorna. Det handlade om att de båda måste låsa in en person som brutit mot lagen.
Mellan 1698 och 1901 var det bönderna som utrustade sina soldater och ställde torp till förfogande.
- I Luleå-Råneå fanns det 175 soldater på 1940-talet, sade Lars Marklund.
På eftermiddagen skulle de visa upp sina soldater.
År 2006 var de dock bara fem stycken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om