Till Kina för språktävling

Hon packar väskan för att kunna stanna i Kina i ett år. Frida Grahn, 19 år, från Luleå. För så länge är stipendiet som hon fått efter att tillsammans med Johanna Simu från Boden ha vunnit den svenska deltävlingen i den internationella språktävlingen Chinese bridge som arrangeras av Konfuciusinstitutet i Stockholm.

Plugga kinesiska. Det blir kinesiska för hela slanten. Ett helt år i Kina för stipendiaten Frida Grahn från Luleå.

Plugga kinesiska. Det blir kinesiska för hela slanten. Ett helt år i Kina för stipendiaten Frida Grahn från Luleå.

Foto: Reino Jillker

Luleå2015-09-09 20:29

Videon är inte längre tillgänglig

Det är en tävling i kinesiska, ett språk som Frida Grahn studerat i sammanlagt fyra år.

– Jag är en språknörd som vill lära mig så många språk som möjligt, säger Frida Grahn.

Det är till staden Tiamen hon åker. Där ska hon bo på campusområdet och studera vid universitetet i staden. Kinesiska naturligtvis, men det kan även bli några andra kurser.

– Jag kan flytande kinesiska så jag klarar vardagslivet. Det som blir en utmaning är att kurserna även hålls på kinesiska, så jag måste lära mig mera grammatik, säger Frida Grahn.

Hon berättar att det finns fler utmaningar. Att bo själv innebär mer ansvar, men landet Kina är nu inte något nytt för henne. Förutom att ha varit där på klassresa har hon varit utbytesstudent ett helt år i Shenzhen, en stad inte alltför långt från Tiamen där hon nu ska bo. Det betyder att hon redan känner människor där i landet.

När hon kommer till Kina väntar finalen i tävlingen Chinese bridge, men konkurrensen blir stenhård tror hon. Tävlingen som innehåller tre moment, frågor, dialog och en talanguppvisning börjar i mitten av oktober och pågår under två veckor. Över 400 deltagare från hela världen kommer att tävla.

Det är en dröm som nu går i uppfyllelse. Från den dag hon som liten såg en kinesisk text och tänkte på hur coolt det skulle vara att kunna förstå detta språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om