Och var inte alltför säker på att din hund passar ihop med andra hundar.
Köerna till hunddagis är långa i Luleå.
Allt fler vill ta ansvar för att deras hund inte ligger ensam hemma och väntar på att husse eller matte kommer hem.
På kooperativet Hunddagiset i Luleå står 30 hundar i kö till cirka 20 platser och Märta Lundsten på Vaktens hunddagis på Bergnäset har 20 hundägare i kö till sina 23 platser.
Dessutom finns andra hunddagis eller hundrastningsföretag i kommunen.
– O ja, jag kan inte ta emot alla, konstaterar Märta Lundsten.
Efterfrågan på hunddagis kan liknas vid efterfrågan på förskoleplatser för barn i kommunen – bortsett från att Luleå kommun är skyldig att ordna förskoleplats för barn inom tre månader. På hunddagis kan man få vänta längre än så.
2008 infördes ett EU-direktiv som sade att hundar inte fick lämnas ensamma längre tid än sex timmar. Men vad EU än säger, efterfrågan på de som tar hand om hundar bara växer och växer.
Urban Bergman har sin staffordshire bullterrier Aston på Hunddagis Luleå. Så långt är allt gott. Men hemma väntar sonens schäfer på plats på dagis.
– Sonen har flyttat till Stockholm och visst, det "funkar", säger Urban Bergman.
– Men min fru och jag måste turas om att åka hem på lunchen.
Han skulle gärna se att också schäfern fick dagisplats och gärna hos Luleå hunddagis.
– Idén med ett socialt kooperativ tilltalar mig, säger han.
Barn som flyger ur boet kan orsaka att hunden, som förut haft sällskap när barnen kommit från skolan, blir ensam alltför länge.
En annan anledning kan vara att någon i hushållet som tidigare jobbat deltid, erbjuds en heltid.
Men det går inte att komma från att det finns hundar som lider, ja, faktiskt bokstavligen lider, av separationsångest. Just denna egenskap är svår att träna bort.
– De får panik av att vara ensamma, säger Eva Kihlström och Carina Fällman som är två av medlemmarna i kooperativet Luleå hunddagis på Kronan i Luleå.
– Underaktiverade hundar hittar på egna saker att göra, berättar Isabella Röger som är handledare på hunddagiset.
– Det kan vara att bita på soffor eller liknande.
Hundägare som har sina hundar på Luleå hunddagis får betala 2 200 kronor per månad för platsen. Hos Märta Lundsten, som tar emot också större hundar, kostar en heltidsplats 2 500 kronor och halvtid 1 700.
Det är inte bara kötid eller pengar som ger plats.
På det sociala kooperativet Luleå hunddagis handlar det också om att stärka människor med psykiska funktionshinder. Därför måste hundarna som kommer också passa in på hunddagis. Det stämmer inte alltid och därför kommer alla hundar först under en prövotid på två veckor. Går det bra och alla berörda människor och hundar trivs med varandra, så får hunden en plats.
– Alla hundar är inte dagishundar, påpekar Isabella Röger.
14 personer är kooperatörer och engagerade i företaget. Dessutom finns två handledare som stödjer både arbetet med hundarna och förhoppningsvis vägen fram mot ett liv där funktionshindret inte innebär ett hinder.
– Vi jobbar alla hundra procent av vår kapacitet, berättar Carina Fällman som är en av kooperatörerna.
En eller åtta timmar per dag kan innebära hundra procents arbete för den som arbetar på Luleå hunddags. Det kan dessutom lösa ett problem som kan tyckas oöverstigligt, att hunden lämnas alltför länge ensam. Till nytta och inte minst för vovven själv.