Ingrid Johansson, 76 år, var verksam som tandhygienist fram till 1986, då en nackskada satte stopp för karriären. Hon har även många år som politiker i bagaget.
Hon växte upp i Vittangi, där besök hos tandläkaren var sällsynta. Hennes pappa brukade ge henne en karamell att suga på vid sängdags. Föräldrarna hade tandproteser och det där med tandvård var det få som visste särskilt mycket om.
– Jag kan inte tänka mig att det var några av 70-åringarna där som hade egna tänder. Den tandvård som våra föräldrar kände till, det var den vi också fick. Hade jag inte haft en storasyster som utbildat sig till tandsköterska, då hade säkert jag också haft protes i dag.
Systerns yrkesval inspirerade Ingrid Johansson att välja samma bana. Hon har själv inga problem med sina tänder, men konstaterar att många av hennes jämnåriga har det.
Hon anser att Folktandvården borde ta bort den fria tandvården för unga vuxna upp till 23 år och istället erbjuda rejäla rabatter för alla som har fyllt 65 år.
– Det är särskilt viktigt i numera, när det är svårt att få en tid hos tandläkaren. När man väl tar sig dit är det kanske för sent att rädda tanden. Många i min ålder har låg pension och har inte råd att göra en rotfyllning på 3 000-4 000 kronor. De tvingas kanske dra ut tanden istället.
– Knappt någon 23-åring i dag har lagningar i sina tänder, säger hon.