Tidigare Silverhatten-vd döms till fängelse

Silverhattens tidigare vd Jan Edvardsson döms av Luleå tingsrätt till ett års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Jan Edvardsson var tidigare vd på Arjeplog Hotell Silverhatten.

Jan Edvardsson var tidigare vd på Arjeplog Hotell Silverhatten.

Foto: Kurt Engström

Luleå2018-10-18 19:40

Jan Edvardsson har tidigare blivit dömd att betala 2,2 miljoner kronor till de nya ägarna av Arjeplog hotell silverhatten. Den här gången stod han åtalad för grov trolöshet mot huvudman och rättegången startade med en hätsk stämning i tingssalen. Edvardssons försvarare Jens Arnhof sa att  "det här är något av det grisigaste jag varit med om i hela min karriär".

Vice chefsåklagare Mikael Lundquist kontrade med att advokaten "gick för långt" och att det var "över gränsen för det tillåtna". Mikael Lundquist menade att Jan Edvardsson, som tidigare vd för Silverhatten och dotterbolagen Silver Lodge och Track Fix, missbrukat sin förtroendeställning och skadat bolagen.

På sex punkter menade åklagaren att Jan Edvardsson och en medhjälpare lurat bolagen på mer än två miljoner kronor. Det gäller inköp av maskiner till ett överpris från ett dotterbolag för 643 750 kronor och betalning till ett annat dotterbolag för ej utfört arbete på 453 750 kronor. Liknande transaktioner från andra dotterbolag finns på 232 500 kronor, 37 500 kronor och 25 781 kronor.

Brottet anses vara grovt på grund av det höga beloppet.

Både Jan Edvardsson och en 58-årig man som varit anställd i ett av dotterbolagen förnekade brott vid rättegången.

Jan Edvardsson var majoritetsägare av Silverhatten med ett flertal dotterbolag men Lars Söderqvist och Kurt Jofs tog sedan över. När männen misstänkte att Jan Edvardsson sysslade med ekonomisk brottslighet sparkades han.

Under onsdagen meddelade Luleå tingsrätt sin dom och de dömer Jan Edvardsson till ett års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Medhjälparen döms till en villkorlig dom för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Jan Edvardsson ska tillsammans med medhjälparen även solidariskt ersätta Silverhatten för dess rättegångskostnader med 77 850 kronor.

Luleå tingsrätt skriver i sin dom att Jan Edvardsson företagit de transaktioner som ingick i "affären" utan sanktion från övriga styrelseledamöter. Han har därav missbrukat sin förtroendeställning och handlandet täcks helt av uppsåt. Rätten anser att transaktionerna har medfört skada för Arjeplog hotell Silverhatten. Den totala skadan kan beräknas till drygt 2,1 miljoner kronor och Luleå tingsrätt skriver att det är "ett betydande värde".

I domen tar Luleå tingsrätt hänsyn till att Jan Edvardsson som vd haft en särskilt ansvarsfull ställning i företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om