Tidiga insatser - färre familjehemsplaceringar

Genom att möta familjers behov på ett tidigare stadium ute i hemmen har socialförvaltningen i Luleå kunnat minska placeringarna i familjehem och på institutioner.

HJÄLPER. Gun Wennström och Birgitta Nordvall arbetar tillsammans på Synq öppenvård i Luleå kommun, en verksamhet som lett till att antalet familjehemsplaceringar och institutionsplaceringar minskat.

HJÄLPER. Gun Wennström och Birgitta Nordvall arbetar tillsammans på Synq öppenvård i Luleå kommun, en verksamhet som lett till att antalet familjehemsplaceringar och institutionsplaceringar minskat.

Foto: Sara Moritz

Luleå2009-08-01 06:00
2008 var det 173 barn och ungdomar i Luleå som placerades i familjehem eller HVB-hem. Motsvarande siffra 2007 var 166 och 2008 hade antalet sjunkit till 150. - Vi har inte fullt utvärderat det ännu, men vi ser ju att placeringarna är färre och vi kopplar det själva till den förstärkta öppenvård vi byggt upp, säger Gerd Bergman, chef för individ- och familjeomsorgen. Sommaren 2004 förstärkte socialförvaltningen öppenvården genom att utöka antalet anställa från fyra till tio personer. Sedan dess har verksamheten svällt ytterligare. I dag arbetar 14 personer i det som kallas Synq öppenvård. Hit kommer föräldrar och barn på remiss från socialtjänsten, som har bedömt vilka behov familjen har - alltid med utgångspunkt från barnen. För två år sedan anställdes en familjepedagog för att hjälpa familjer mer praktiskt. De har också startat föräldrakursen Komet och ett projekt för barn till missbrukare. - Tidiga insatser har blivit mer och mer framlyfta, säger Gun Wennström, familjebehandlare. Alla samhällsgrupper
Invandrare, infödda Luleåbor, ensamstående, kärnfamiljer och nya familjekonstellationer - alla grupper finns representerade. - De kan ha haft problem med missbruk, psykisk sjukdom eller ha råkat ut för ett trauma som gör att de inte orkar med föräldrarollen. Bland barnen finns både de som är utagerande och de som är väldigt inbundna. - Flera av dem har dragit ett tungt lass hemma. Föräldrarna har inte orkat se deras behov, eftersom de haft det så problematiskt själva. Insatserna kan se olika ut från fall till fall och de är alltid frivilliga. - Vi arbetar med vägledning, sedan är det familjerna som måste göra förändringarna. Men bara det att de kommer till oss är ofta ett tecken på att en förändringsprocess redan satt igång, säger Gun Wennström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om