Norrbottens Media kunde tidigare i veckan berätta att Lions öppnar sitt kafé på Gråsjälören till helgen och nu är det klart att ännu ett skärgårdsställe som är känt för sina våfflor öppnar denna helg.
Det handlar om Jopikgården på Hindersön som slår upp portarna för säsongen.
– Ja, vi tar en liten premiär. Nu är det kanske inte så mycket folk i farten men öborna är där och lite entusiaster så vi tar en smygstart i morgon (lördag), säger Daniel Sundström, Brändö Skärgårdsturism AB, som tog över anläggningen inför förra vintersäsongen.
Än så länge är bilvägen inte öppen utan den som vill till Hindersön får räkna med att ta sig dit på annat sätt. De allra flesta tar skotern och det finns en ruskad led från Hindersöstallarna och en led från Brändö konferens. Isläget är dock bra så det lär inte dröja länge innan det även går att köra bil ut till Hindersön.
De nya ägarna har nu drivit Jopikgården en vinter- och sommarsäsong. Daniel Sundström beskriver första året som lärorikt. Sommaren var en riktig bottensommar vädermässigt sett och det påverkar givetvis skärgårdsanläggningarna rejält men med ett bra isläge och med en sommar framför oss som knappast kan bli sämre så är det optimistiska tongångar som kommer från Hindersön.
– Vi har kört ett år och det har varit ett testår. Nu ska vi samla ihop oss och kör en nystart igen och börjar titta på framtidsplaner och utveckling. Vi vill bygga stugor för att möta en bredare marknad, säger han.
Det är alltså smygpremiär lördagen 6 januari och från och med nästa helg ska det vara öppet lördagar och söndagar. Mycket handlar om att förfina konceptet från i fjol men en nyhet kan han presentera.
– Vi ska ha en till servering när det kommer mer folk, säger Daniel Sundström.
Utöver de "vanliga" besökarna så kommer Jopikgården ha en del konferensgäster framöver.
– Det bokas på. Vi har en fin konferenslokal och boendemöjligheter men vi är lite begränsade där. 25-30 gäster – sedan börjar det vara fullt, säger Daniel Sundström.