Vätgaslagret i Svartöberget invigdes 2022 och skulle enligt ursprungsplanen ha varit i bruk i två år. Nu är tiden utmätt för anläggningen där en nedmontering utlovas ska starta inom två år.
Bakom projektet står stålbolaget SSAB, gruvbolaget LKAB samt energibolaget Vattenfall. I dag har mer än 5 000 ton vätgasreducerat järn producerats på pilotanläggningen i Luleå för kunder som Volvo, Epiroc och Peab.
I en slutrapport till Energimyndigheten har Hybrit-initiativet nyligen presenterat resultatet av sex års forskning. Forskningsresultaten visar att den nya vätgasbaserade tekniken möjliggör järn- och stålproduktion med 0,05 ton utsläpp av koldiooxid per ton stål.
Nu är utvecklingsprojektet på väg in i en ny fas när processen ska implementeras i industriell skala. Nästa steg blir att bygga en demonstrationsanläggning i Vitåfors utanför Gällivare.
Målsättningen för projektet är att minska Sveriges totala utsläpp av koldiooxid med cirka tio procent genom att i ståltillverkningen byta ut kol och koks mot fossilfri vätgas och el.
Magnus Kryssare kan i dag inte uppge när vätgaslagret i Svartöberget kommer att vara helt demonterad.
Arbetet kommer att följas med intresse av Luleå kommun och fastighetsbolag som tidigare uttryckt intresse av att förvandla Svartöberget till ett framtida bostadsområde med utsikt över stadsfjärden.