Videon är inte längre tillgänglig
Luleå
Automatlarm finns på de allra flesta större arbetsplatser och lokaler och gör att brandkåren snabbt kan få reda på om en rökutveckling eller brand startat i deras räddningsområde. Men andelen automatlarm där det inte finns någon brand tar allt mer tid och resurser från räddningstjänsten.
– Vi tittar över hur vi kan minska antalet automatlarm, det är larm som är onödiga och tar tid även om det bara är en kort utryckning, säger Lars-Ingvar Lampa på räddningstjänsten i Luleå.
Under 2014 ökade de onödiga automatlarmen hos dem med 12 procent och står nu för drygt hälften av alla tillbud.– På Råneå brandstation där vi har brandmän i beredskap som rycker in, tar det självklart pengar i form av personalkostnader men även i Luleå blir det ett problem, om vi får ett dubbellarm och måste dirigera om styrkorna, säger Patrik Bylin, förvaltningschef på räddningstjänsten i Luleå.
Just nu är det lugnt i brandbilshallen och de brandmän som är i tjänst passar på att göra annat – som att fixa monitorer i bilarna.Luleå kommun är inte ensam om det här problemet, i hela landet är trenden uppåtgående för just de onödiga automatlarmen. Patrik Bylin berättar att en projektgrupp just tillsatts för att få bukt med problemet, de har inspirerats av hur andra kommuner jobbar med att minska siffran.
– Det vi ska försöka få till är att anläggningsägarna själva bestämmer om vi ska rycka ut med full styrka eller om det räcker att vi skickar dit en person, säger Patrik Bylin. Det kan röra sig om lokaler som är väldigt säkra, på bottenplan där det snabbt går att få ut de som befinner sig i lokalen. Då kan det räcka med att en kontaktperson ringer räddningstjänsten för att informera att det inte finns någon fara för brand. – Vi har den typen av överenskommelser sedan innan men har inte hanterat dem på det sättet, säger Patrik Bylin.Förutom i kommunens och landstingens verksamheter finns också många automatlarm i handeln och i fastigheter. Trots att det är få larm som faktiskt behöver en insats. Per Geijer, säkerhetschef på svensk handel menar att lösningen inte är att ta bort automatlarmen. De få procent som är riktiga bränder måste fångas upp.
– Det är ett stort problem både ekonomiskt men också riskmässigt, lite ”vargen kommer”. För det är en väldigt stor del av larmen som går i onödan och genererar kostnader för våra medlemmar. Och jag kan tycka att det är olyckligt låg tillförlitlighet på automatlarmen, säger Per Geijer till SvD.