Thomas antar utmaningen – och skippar slaskträningen

Efter många år av sporadisk träning går Thomas Sjöberg all-in med träning i 16 veckor. ”Jag vill se vilket resultat jag kan få”, säger han.

De personliga tränarna Alexander Forss, Roger Granqvist och Elin Hallstensson coachar Thomas Sjöberg och de övriga deltagarna med både träning och kost under de 16 veckorna.

De personliga tränarna Alexander Forss, Roger Granqvist och Elin Hallstensson coachar Thomas Sjöberg och de övriga deltagarna med både träning och kost under de 16 veckorna.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-09-11 11:00

Under 16 veckor ger de 17 deltagarna i The mean mile allt för att maximera sin träning och nå ett sundare liv. Vi följer en av dem – Thomas Sjöberg, 52, – som har målet att forma om kroppen och kunna kasta bort blodtrycksmedicinerna för gott. Norr Media följer Thomas resa i ett antal artiklar hela vägen fram till mål strax innan jul. 

För en vecka sedan startade en ny omgång av "The mean mile". Målet är att de 17 deltagarna i åldrarna från 17 till 60 år under 16 veckor ska nå sitt bästa jag med hjälp av intensiv träning och genom att ha kontroll på kosten. 

Luleåbon Thomas Sjöberg, 52 år, är en av dem som bestämt sig för att lämna slentrianträningen och under 16 veckor se vad en strukturerad träning och kost kan ge. 

– Jag bestämde mig för att hoppa med på detta för att det låter så roligt. Jag är väl inte extremt otränad, men har legat på sofflocket sen november, då andra vågen av corona kom, berättar han. 

För Thomas Sjöberg är inte viktminskning i fokus. Istället vill han se om han med träningens och kostens hjälp kan forma om kroppen. 

–Min tanke att bygga muskler och få bra kondition. Jag har också lite problem med högt blodtryck och min läkare har gett mig träning på recept. Tanken är att se om den hårda träningen kan få ned trycket så pass att jag kan sluta med medicinerna. Det blir ett helhetsmål för att se om jag kan bli sundare. 

En utmaning konstaterar han är att han reser en del i jobbet men kommer att se till att genomföra varje pass även om han är på annan ort.

–I perioder med mycket stress har jag haft lätt att plocka bort träningen, men nu under de här veckorna kan jag ju inte göra det. Det ska bli roligt att se hur kroppen hanterar det, för det kommer att vara stressigt i perioder. Jag kommer att anteckna hur jag mår varje dag, om jag sovit gott, är stressad, eller kört slut på mig.

Trion Roger Granqvist, Alexander Forss och Elin Hallstensson står bakom konceptet "The mean mile" och håller koll på deltagarna. Inför starten av de 16 veckorna har varje deltagare noga testats för att ha koll på vikt och kroppsmått.  

– Vi testar för att folk drar paralleller till tv-programmet 16 weeks of hell där fokus är att gå ner i vikt. Vi vill ha mera fokus på träningen och när man har omvandlat fettet till muskler kanske man inte har gått ner i vikt men däremot format om kroppen. Då kan testerna visa att det hänt något. Nästan alla blir bättre och man blir glad på slutet så att man inte bara har fokus på vågen. Vi vill visa att man inte behöver svälta för att få resultat. Tvärtom. Du måste se till att få i dig tillräckligt med mat för att orka med det tuffa träningsprogrammet, säger Roger Granqvist.

– Det är lite roligt för många förväntar sig att det ska vara lite mat, men i kostprogrammet är det jättemycket mat som kan vara svårt att få i sig. Men efter två veckor av träning så inser man att man behöver den mängden mat för att orka med, fyller Thomas Forss i. 

Ett mål med de 16 veckorna är att lämna något som Roger Granqvist kallar för ”slaskträning”.

– Människan är otroligt bra på att vänja sig vid saker. Man är ett vanedjur. Så om man tränar på samma sätt hela tiden, så funkar det i en till sex veckor, sedan stannar man i utvecklingen. Den här typen av träning ger resultat om man gör det mer spetsat. Om man tränar mycket kondition, och varvar tungt och kondition och då får man resultat. Om man förändrar träningen så får man mer muskelmassa, högre förbränning, presterar bättre och hälsan blir bättre. Man sover bättre och allt går åt samma håll om man håller i det. Det kan man behöva hjälp med, för om ingen styr en så får man inte samma resultat och det blir svårt att förbättra sig. Och det är svårt att känna igen att man ligger i samma fart.

The mean mile

Under 16 veckor får de 17 deltagarna i höstens nybörjargrupp på Inpuls i Luleå ett individuellt kostprogram och träningsprogram.

I programmet ingår tre gruppträningar i veckan samt två träningstillfällen individuellt varje vecka. Varje deltagare ska även följa ett personligt utformat kostprogram.

Programmet inleds med att deltagarna gör ett styrke- och konditionstest samt mäter vikt och fettprocent för att kunna följa utvecklingen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!