KYSS, PLUPP, LOST och BOZZA. Här är några av de nya personliga registreringsskyltar som nu finns på fordon runt om i Norrbotten. Under 2023 godkände Transportstyrelsen 41 nya skyltar. 14 av dessa var förlängningar av redan befintliga skyltar medan 27 utgjordes av nya, unika och ofta kreativa skyltkombinationer. Totalt finns idag 367 personliga skyltar i länet varav 286 för närvarande används på ett fordon i trafiken.
– 41 godkända skyltar är en tydlig minskning med 36 procent jämfört med året innan då 64 skyltar beviljades. Det kan vara så att de oroliga ekonomiska tiderna gör att människor håller lite hårdare i plånboken, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.
Valet var enkelt när Thea Sundqvist skaffade sin nya registreringsskylt – det blev LOST. "Förlorad" är den rätta översättningen från engelska till svenska, men Thea gör ingen hemlighet att hon ibland är lite borttappad, att hon mellan varven kör vilse.
– Det händer, säger hon och skrattar.
Som svetsare reser hon en hel del, ofta till Kiruna, men hon lovar att hon alltid hittar hem till Luleå.
Ann-Cathrin Sandberg har också köpt en privat registreringsplåt. På den står det KYSS.
– Det är en hyllning till min gammelmormor. Hon använde ofta det ordet i olika sammanhang, liksom jag också gör mellan varven, säger Ann-Cathrin Sandberg.
Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes i Sverige 1988. Det kostar idag 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. Därefter är det möjligt att förlänga licensen ytterligare fem eller tio år mot en ny avgift.
Skylten får ha mellan två och sju tecken, kombinationen får inte misstas för ett vanligt registreringsnummer eller vara sådan att den kan medföra olägenhet eller väcka anstöt. Om kombinationen motsvarar ett varumärke krävs godkännande av den som har rätten till det.
Det blir alltmer vanligt med svårtydda och kryptiska önskemål om skyltkombinationer. I de fall det inte tydligt framgår vad den önskade skyltkombinationen har för betydelse eller innebörd behöver den sökande förtydliga sig.
Av avgiften används 700 kronor för administration. Resterande del går in till Skyltfonden som administreras av Trafikverket. Två gånger om året betalar Trafikverket ut medel ur fonden till olika projekt som kan höja trafiksäkerheten inom vägtrafiken.
Under de senaste tio åren har Trafikverket betalat ut över 90 miljoner kronor från fonden.