Textil mer än bara tyg

Användningsområdena för textil är många. Det visar en ny utställning på Teknikens Hus där besökare får testa en kylväst som klarar flera timmar i 40-gradig hetta, känna på ett material som till 99,8 procent består av luft eller skicka en kram via kuddar.

Superlätt. Aerogelen användes från början inom rymdforskningen. När aerogelen sattes ut i rymden sög det åt sig partiklar och stoft som sedan kunde analyseras.

Superlätt. Aerogelen användes från början inom rymdforskningen. När aerogelen sattes ut i rymden sög det åt sig partiklar och stoft som sedan kunde analyseras.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2007-11-22 01:45
För tre år sedan var det OS i Aten. För att de svenska idrottsmännen skulle klara hettan uppfann man en kylväst. Den klarar höga temperaturer och kan laddas var som helst bara det är under 28 plusgrader. Nu har man upptäckt att kylvästen också kan hjälpa människor med MS. På display i utställningen Textil evolution står nya materialet aerogel på en piedestal. Förutom att det isolerar på ett exceptionellt sätt väger det knappt något alls och är 1.000 gånger porösare än glas. Håller man det mellan fingertopparna ser det ut och känns ungefär som svävande vattenånga. Om aerogelen bakas in i en skyddande väv kan den tåla temperaturer upp till 300 plusgrader. Det gör materialet exemplariskt att använda när brandkår skyddar sig mot elden. Även om det yttre laget smälter tar sig elden inte igenom. Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Textilmuseet och Textilhögskolan i Borås. Museiintendenten Göran Andersson berättar entusiastiskt om vad vi kan vänta oss i framtiden.- Det som kommer nu är en typ av västar för piloter. När de kör i dimma och ser dåligt känner västen av navigationen och skickar signaler om att svänga vänster eller höger. Känseln reagerar snabbare än hjärnan. Vi kan också vänta oss kläder som förändras vid kyla eller värme. När det är kallt sväller klädesplagget och skapar luftfickor medan det vid värme sjunker ihop och drar in mot kroppen.Kvinnor bakom tekniken
Britt-Marie Forslund är utställningsansvarig på Teknikens Hus och glad åt att Textil evolution kommit till Luleå. - Det som också är intressant med utställningen är att det är kvinnor som utvecklat tekniken. Göran Andersson håller med.- Borås är en stad med lång tradition av textilindustri och mest är det kvinnorna som jobbat i produktionen. Men det kom en kris på 1960-1970-talet och många företag tvingades lägga ned sin produktion. Några valde att förändra sin tillverkning. De la ner design- och modetänket för att istället jobba med framtidens textilier. Nu är textilindustriexporten större än järnmalmen! I och med textilhögskolan så har Borås byggt upp en experimentverkstad som kan ta fram den här sortens produkter.Göran Andersson är även lärare vid Textilhögskolan i Borås och vill få sina elever att tänka utanför ramarna. Blir något "fel" behöver det inte betyda bortkastad tid utan starten på utvecklandet av en alldeles ny produkt. - Bakom satta gränser finns möjligheterna. Försöker man att tänka fritt så frigörs tankarna. Alla stora uppfinningar har kommit till av en slump, säger Göran Andersson.Textil evolution ställs ut på Teknikens Hus fram till den 20 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!