Testbilen som blir vägvisare

I biltestningens Norrbotten är det här en udda fågel.Lastbilen ska visa om Northland resources kan transportera järnmalm rationellt.

TEST. Willy Sundling, Northland resources, och Curt Jonsson, Müllers lastbilar, kommer att följa testbilens färdvägar. Foto: Andreas Wälitalo

TEST. Willy Sundling, Northland resources, och Curt Jonsson, Müllers lastbilar, kommer att följa testbilens färdvägar. Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-12-23 06:00

Lastbilsekipaget väger med full last mer än vad ett fordonsekipage får göra. Bilen ska framöver köras 15 mil, fram och tillbaka, gång på gång. Den ska gå på landsvägarna mellan gruvområdet kring Kaunisvaara och Northland resources tilltänkta omlastningscentral i Svappavaara, där järnvägen finns.

- Vi kör så länge vi behöver, konstaterade i går Willy Sundling, som jobbar med infrastrukturen i Northland resources och Curt Jonsson, från Müllers lastbilar, som är med i projektet.

Vad hinner du?
Fordonet, en Scania med släp, hade körts upp från Södertälje och bär olycksnumret 13. Måhända just därför ville inte alla system vara med i går när fordonet förevisades pressen.

Normalt tillåts ekipage på totalvikten 60 ton på vägarna. Trafikverket har gett signaler om att ge Northland resources dispens för fordonsekipage på 90 ton och innan saken är klar behöver dessa tester utföras på vägar och broar.

Det här fordonsekipagets totalvikt stannar på 78 ton. För att komma upp i 90 ton krävs en ytterligare axel men utfallet av testerna från det här fordonet bedöms ge vägledande information.

Northland resources behöver bland annat få veta hur ett exakt körschema ser ut. Inte minst hur många malmtransporter man hinner med på ett dygn.

- Vi har tidigare testat med 60 ton och då blev det en genomsnittshastighet på 75 kilometer i timmen. Då hinner man köra fyra svängar per bil och dygn, förklarade Curt Jonsson.

Gruvdriften ska inledas 2013 och när två dagbrott efterhand är igång behövs ett stort antal bilar. Det har talats om ett 90-tal fordon men det beror återigen på hur tunga fordon som används och hur turtätt de går. Av tecknen hittills blir det Scaniabilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om