Test: Semmelwrapen är här för att stanna

Semmelwrapen är här för att stanna.
Det är den samlade bedömningen när Kurirens egen testpatrull gav sig på den glödheta nyheten.

Praktisk. Den inlindade semlan går att äta överallt. Inte helt lätt med den gamla hederliga bullen.

Praktisk. Den inlindade semlan går att äta överallt. Inte helt lätt med den gamla hederliga bullen.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2015-01-29 17:20

Det är bara några dagar sedan som semmelwrapen introducerades på ett bageri i Stockholm och nyheten spreds snabbt via tidningar och sociala medier.

Fler plockade upp idén och nu finns den även i Luleå där en av stadens bagare tände till och startade försäljning av wrapen. Vad är då en semmelwrap? Jo, ingredienserna är detsamma som i en vanlig semla. Skillnaden är att degen kavlas ut väldigt tunt och gräddas en kort tid. Sedan spritsas grädde och mandelmassa in i wrapen och man lindar ett papper runt.

Vad är då detta bra för?

Det ville Kuriren givetvis undersöka och under torsdagen införskaffades ett antal semmelwrapar som exklusivt utvalda semmelexperter på redaktionen fick ta del av.

Första intrycket är att wrapen är riktigt snygg där den ligger, vackert inlindad i ett papper. Den känns exklusiv. Men utseende är en sak, skönheten sitter som bekant på insidan. I detta fall smaken.

Det tar bara några sekunder innan hela panelen under stilla tuggande börjar nicka och första intrycket är positivt.

– Fräsch och luftig. Jag tycker det blir en bättre fördelning av ingredienserna, säger Simon Jakobsson, vice sportchef på Kuriren och initiativtagare till testet.

– Rejält med fyllning. Går att äta utan att det är förnedrande, säger Anna Fantenberg, tidningsplanerare, och syftar då på att det kan bli kladdigt ibland med en vanlig semla.

Hon är testpanelens mest rutinerade semmelätare och borde ha respekt för traditionen och formen på det bakverk hon uppskattar så. Men icke. Semmelwrapen är något hon tar till sig omedelbart, kalla det kärlek vid första mandelmassatuggan, eller nåt.

– Framtidens semla, slår hon fast.

– Man slipper onödigt bröd och får fyllning jämnt. Och det är ju det man vill åt, fortsätter hon.

Smaken är ju i princip densamma som i en vanlig semla. Men det finns andra aspekter som måste vägas in i sammanhanget. Formatet exempelvis.

– Mer lättäten än en vanlig semla, konstaterar sportreportern André Samuelsson.

Men han lyfter fram en negativ aspekt med wrapen.

– Jag saknar lite krämighet i fyllningen. Det blir lite mer fluff, konstaterar han.

Brödet anses av många vara bättre än det som finns i en vanlig semla men Kicki Linna, tidningsplanerare, anser att den var wrapens svaga kort.

Nedan listar Kurirens panel plus och minus på semmelwrapen.

Plus

Formatet. Wrapen är lätt att äta och med sitt papper runt.

Fyllningen fördelas jämnt i hela wrapen.

En exklusivare känsla.

Brödet är inte lika torrt som det kan vara på en vanlig semla.

Minus

Inte riktigt lika krämig känsla som i en vanlig semla.

Traditionskänslan försvinner lite..

Bra fördelning överlag, visst, men i en wrap tenderar det att ta slut ingredienser och i semmelwrapen så var det ingen grädde allra längst ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!