Det har varit ett speciellt år för surströmmingsproducenterna. Bristen på råvaran har gjort att utbudet är magrare än vanligt. Vissa butiker har kvar av fjolårets upplagor och ett år som detta har vi valt att ta med dessa också eftersom vi förmodar att det lär säljas en hel del fjolårsburkar. Vi tog det som fanns, helt enkelt.
Totalt testades nio varianter där tre var filéer.
Vi efterlyste experter till vår testpanel och experter fick vi. Alla mer eller mest besatta av surströmming och med meriter som mer än väl kvalificerar dem för uppdraget.
Maria Eriksson har en gång ätit surströmming iförd pannlampa på grund av strömavbrott – på nyårsafton. Peter Sundgren har dragit i sig 17 firrar vid samma tillfälle en gång. Elisabeth Selberg älskade doften av surströmming redan som barn, Solveig Dysholm är en året-runt-ätare och Martin Brännmark inledde surströmmingsätandet redan i fyraårsåldern. Just nu introducerar han sina egna barn till delikatessen.
Staffan Landströms dyrkan av den fermenterade fisken går så långt att han testat göra sin egen surströmming.
– Det har blivit bra kanske tre av tio gånger. Jag ska inte påstå att jag är någon mästare men det är roligt när det lyckas, säger Staffan Landström.
Årets test genomförs i centrala Luleå på Restaurang Arkipelag där krögaren Mari Wigren ställt i ordning tillbehören i den vattennära restaurangen.
När vi utomhus öppnar de nio burkarna sprider sig doften i grannskapet och det är inte bara flugorna som dras till burkarna. En man tar till och med en extra svängom med cykeln för att komma lite närmare och kunna dra i sig lite surströmmingsdoft.
Det är nära nu.
– Jag tyckte väl det var nåt som luktade gott, konstaterar han.
Det är uppenbart att någonting händer med folk när en surströmmingsburk öppnas. Det är därför en taggad panel som tar plats inne på Arkipelag för drömuppdraget.
– Jag bor ihop med en fiskallergiker så sånt här får jag göra i lönndom, säger Elisabeth Selberg.
Redan vid burk två, årets variant av Oskars, bränner det till och testpanelen hummar gott. När allting sedan summeras ska det visa sig att Oskars når en topplacering i år.
Testpanelen vet inte vilket märke de provar, de olika märkena har anonymiserats.
– Det här känns som en fjolåring, säger Peter Sundgren när han rensar en fisk från Ulvöprinsen och det har han helt rätt i.
Den andra fjolårsburken, Kallax romströmming, får genomgående bra betyg och delar förstaplatsen med Oskars.
– Det här är delikatessen, när det är en med rom, säger Solveig Dysholm som däremot inte har mycket till övers för filéer.
Filéer får sällan bra placeringar och så är det i år också. Oskars filé bedöms vara okej men övriga – nej.
– Första tuggan var nästan som en sillbit, konstaterar Solveig Dysholm efter att ha testat en annan filévariant.
Fjolårsvinnaren Bockön är Staffan Landströms och Martin Brännmarks favorit och den är bara en poäng från seger.
– Fantastisk smak, jag vill ha mer, är Martin Brännmarks omdöme.
Staffan Landström har sparat lite från varje testströmming och efter avslutat test går han tillbaka till favoriten och gör en "njutarvariant".
– Det är som alltid gott med surströmming men ibland blir det så där in i helvete gott, säger Staffan Landström.
Men alla har inte plats för en extra omgång.
– Det blev nog rekord i antal ätna fiskar. Det blir nog ingen middag i dag, konstaterar Maria Eriksson.