Temperaturen för hög för laxen

Många butiker i Luleå förvarar kallrökt och gravad lax vid för hög temperatur. I Willys kyldiskar var temperaturen dubbelt så hög än vad som är rekommenderat.

Luleå2013-06-17 10:30

- Det berodde på den mänskliga faktorn, längst ned i kylen var det för hög temperatur för att varorna hade placerats så att luften inte kunde cirkulera i kyldisken. Det är självklart bra att vi blev uppmärksammade på detta, säger Urban Winther, butikschef på Willys butik i Södra hamn i Luleå.

Stickkontrollerna har genomförts av TV4 Nyheterna. Testerna har gjorts i Ica, Coop och Willys butiker runtom i Luleå. Lägst temperatur höll de affärer som hade stängda kyldiskar. Livsmedelsverket rekommenderar att kallrökt och gravad lax förvaras vid fyra grader, men Willys hade vid mätningen dubbelt så hög temperatur i sin kyldisk.

Listeriabekterier

Risken finns att listeriabakterier utvecklas i livsmedel som förvaras för varmt. För riskgrupperna, personer med nedsatt immunförsvar och gravida kan konsekvenserna bli allvarliga. Listeriainfektion kan leda till blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Ungefär 70 personer drabbas av Listeriainfektion varje år och dödligheten är 25 procent. För de allra flesta är bakterien dock ofarlig.

Butikschefen Urban Winther menar att det inte finns någon risk för kunder att handla sin lax i Willys butiker även i fortsättningen.

– Vi har avancerade system för att se till att det är rätt temperatur i kyl- och frysdiskarna och även bärbara mätverktyg. Det var olyckligt att det var för varmt i just den här disken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om