Landstinget har inte en enda fast anställd patolog. Orsaken är brist på patologer i Sverige. Därför tvingas landstinget anlita stafettläkare. Det påverkar kontinuiteten och patientsäkerheten. (Läs mer om det i en artikel härintill.)
Second opinion
För att lösa problemet planerar landstinget att införa telepatologi. Det handlar om en teknik där man överför bilder för bedömning till specialister som befinner sig på andra orter i Sverige eller utomlands.
Tanken är att det ska hjälpa till med att lösa problemet med att få en andra bedömning, second opinion, när det gäller vävnadsprover.
Men på sikt behövs helt andra åtgärder, det säger Mats Brännström som är biträdande landstingsdirektör i Norrbottens läns landsting.
- Sverige skulle behöva ha dubbelt så många patologer om vi ska komma upp i samma nivå som övriga nordiska länder.
Stora brister
I det sammanhanget talar han om den utredning som regeringen tillsatte och som precis lagts fram. Utredningen pekar på den stora bristen på patologer i Sverige och vad som krävs för att ändra på det.
Utredaren Marie Beckman Suurküla konstaterar att den avgörande faktorn är bristen på långsiktig planering och ointresse både från staten och från de olika landstingen sida. Enligt utredaren måste alla ansvariga se till att det satsas resurser på patologin så att den utvecklas och kan locka till sig läkare.