Det som dragit ut på utredningen, förutom att det har varit semesterperiod, är delar av den tekniska bevisningen. Mobiltelefontrafik är av största vikt för att kartlägga Vatchareeyas Bangsuans sista dygn innan hon mördades.
Det som polistekniker fortfarande arbetar med är att återskapa raderade SMS som Bangsuan och den mordmisstänkta 22-åringen skickat under tiden innan mordet.
– Jag vet att SMS har återskapats men jag är inte helt uppdaterad om hur många det gäller, säger Ulrika Schönbeck.
Letar motiv
Åklagarsidan hoppas att hitta ett motiv för mordet när de väl kan sammanställa den tekniska bevisningen. Och där kan de raderade och sen återskapade SMS:en bli en avgörande faktor.
– Det är egentligen inget nytt att vi jobbar med att få fram dem, men det tar tid, säger åklagaren Ulrika Schönbeck.
Johan Hultman är gruppchef för dokument- och informationsteknikenheten på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Han sysslar dagligen med att försöka få fram bevis via mobiltelefoner och annan teknisk utrustning.
– Det är helt beroende vilken typ av telefon det är. En del är enkla, en del är svåra och vissa märken går det inte få fram någon information alls ifrån, säger han.
Kryptering
Han berättar att man jobbar med speciella avläsare för att i vissa fall komma åt krypterad information, även fast man har raderat ett SMS så finns det kvar spår och information.
Man kan till och med få fram information när mobiltelefoner har återställts totalt.
Åklagare Ulrika Schönbeck vill inte gå in på om och hur bevisläget har stärkts av de återskapade SMS:en.
– Allt måste vara färdigställt först. 22-åringen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för mord, säger hon.