Ny teknik kan rädda liv vid naturkatastrofer

Luleåföretaget Xolaris använder positioneringsteknologi i mobila nät för att kunna identifiera kriminella element vid sprängdåd eller varna för naturkatastrofer. "En superintressant teknologi", säger Anna Nordblom som tror att de kan rädda liv.

Anna Nordblom, operativ chef, ser en spännande framtid. "Det är en superintressant teknologi och hög kompetens."

Anna Nordblom, operativ chef, ser en spännande framtid. "Det är en superintressant teknologi och hög kompetens."

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-01-08 12:32

Xolaris Civil Security utvecklar mjukvarulösningar för kunder inom civilförsvar, underrättelse och brottsbekämpande verksamheter. Deras applikationer kan se hur mobiltelefoner och andra enheter kopplade till mobila nät rör sig och slå larm om avvikelser.

– Utifrån datan bereder det här möjligheter till analys av olika rörelse- och beteendemönster. Mjukvaran fattar inte beslut utan ger möjligheter till att kunna ta ett beslut i kritiska lägen, säger Anna Nordblom, som är operativ chef.

undefined
Mohsen Tavakol reser ungefär fyra månader per år. "Resorna handlar inte bara om utställningar utan om att lära vad kunder och potientiella kunder vill ha för lösningar."

Tekniken som kallas LBS används av mobila nät för att kunna hitta en mobiltelefon att koppla ett mobilsamtal till, eller låta användaren utnyttja olika tjänster på sin mobil.

Vd:n Mohsen Tavakol förklarar att det handlar om att kunna hitta mobila enheter oberoende av gps.

– Du kan stänga av gps i telefonen om du inte vill bli spårad av vissa applikationer. Men LBS, som är grunden för positionering och lokalisering av mobila enheter, kan du inte stänga av. Orsaken är säkerhet för att man ska kunna ringa ett nödsamtal till 112, säger han.

undefined
Anna Nordblom och Mohsen Tavakol tillsammans med några av de 22 anställda i företaget.

Historien började i Luleå 1999 då företaget Mobilaris grundades. Efter en tid skapades en grupp dotterbolag, däribland Mobilaris National Security som 2020 avknoppades och blev Xolaris Civil Security. Affärsidén var från början att kunna positionera mobiltelefoner för att använda det i kommersiella syften i samarbete med Ericsson och mobiloperatörer.

undefined
Anna Nordblom tillsammans med systemutvecklaren Marika Johansson. Av de 22 anställda är 6 kvinnor.

I huvudsak har de utvecklat två system, varav det ena säljs till civilförsvar runtom i världen.

– Det används för att skicka varningsmeddelande till folk i ett utsatt område vid till exempel tsunamis eller skogsbränder. Meddelanden skickas till mobiltelefoner via sms, som är en säker teknologi, då systemet kan skilja mellan datorer, mobiltelefoner och bilar samt se till att meddelanden kommer fram, säger Tavakol.

undefined
"Normalt börjar ett litet bolag sin expansion på hemmamarknaden för att sedan växa utomlands. Tack vare samarbetet med bland andra Ericsson har Xolaris gjort tvärtom", säger Mohsen Tavakol, som själv kom från Ericsson för nästan tre år sedan.

Det andra systemet, Eunomia, används av brottsbekämpande myndigheter.

– Vid ett bombattentat kan det markera området och se vilka suspekta personer som varit där innan, under och efter incidenten. Systemet kan också upptäcka om någon byter sim-kort för ofta. Frekvent byte av sim-kort i en mobiltelefon, eller mobiltelefoner där man använder samma sim-kort, tyder ofta på kriminella aktiviteter som pedofiler eller droghandlare, säger Mohsen Tavakol.

Så funkar det

Xolaris teknologi bygger på positioneringsdata från mobila nät för att lokalisera mobila enheter, Location Based Service, LBS.

Systemet som kallas CIWS, Community Information & Warning Center, säljs till civilförsvar runt om i världen, som MSB i Sverige, och används bland annat för att skicka varningsmeddelanden till mobiltelefoner i samband med naturkatastrofer.

Eunomia, Eunomia Intelligence Center, är det andra systemet som används av brottsbekämpande myndigheter, för att exempelvis larma om misstänkta rörelsemönster i samband med brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!