Runt om i Sverige har hemtjänsten börjat använda sig av så kallade trygghetskameror. I stället för att åka ut till de äldre under natten så tittar personalen till dem via en webbkamera med mörkersyn. I Norrbotten har hittills kommunen i Piteå och Övertorneå skaffat tjänsten.
I Luleå har hemtjänsten tillsammans med LTU testat trygghetskamerorna hemma hos tre frivilliga. Enligt verksamhetsutvecklaren inom vård och omsorg på Luleå kommun, Lena Kruse, har projektet varit lyckat. Hon berättar att kameran är frivillig för brukaren och till för dem som kan uppleva det obehagligt med att någon kommer in i deras hem på natten. Hon understryker att det inte handlar om någon övervakningskamera.
– Det ordnas efter de äldres behov. Vi kommer överens med brukaren om vilka tidpunkter på natten som kameran går igång.
Kameran filmar i 30 sekunder och en logg förs över vem som tittat, när och hur länge.
– Jag ser ingen större skillnad mot att vara där fysiskt. Om vi åker ut på natten så ligger ju ändå de oftast och sover. Kameran är en del av brukarnas smörgåsbord av olika hjälpmedel. I en större skala finns även miljöperspektivet, eftersom vi inte behöver förbruka bensin genom att åka ut med bil, säger Lena Kruse.
Att kamerorna skulle ersätta befintlig personal avvisar Lena Kruse.
– Så är inte fallet. Vi har svårt att hitta folk och vi måste jobba för att hitta andra lösningar eftersom befolkningen blir äldre och äldre.
Henrik Alqvist är huvudskyddsombud för hemtjänsten i Luleå. Han tror att tekniken kan vara bra i vissa fall.
– Det kan vara ett bra komplement, men det kan aldrig ersätta personalen på golvet. Brukarna behöver daglig tillsyn och mänsklig kontakt, säger han.
Trygghetskameror är inte den enda tekniken som är aktuell inom hemtjänsten. Luleå kommun har även provat en maskin som placeras hos brukaren och sen laddas med dospåsar innehållandes medicin. Maskinen styrs på distans av personalen.
– Det fungerade bra, men vi har valt att inte gå vidare med den tjänsten eftersom det leder till mer administrativt arbete för personalen. Även målgruppen är för smal eftersom många äldre inte klarar av att ta sin medicin själv, säger Lena Kruse.
Just nu ligger en upphandling för trygghetskameror ute. I april väntas ett ramavtal finnas på plats och innan kommunen kan köpa in tjänsten måste ett beslut tas i socialnämnden.
Viktor Lundmark