Teknik ger stöd

Elektroniska almanackor, larm med rörelsesensorer, medicinpåminnare. Ny teknik kan numera stödja personer med demens på ett tidigt stadium. Det anser Ingela Månsson, projektledare för utvecklingsprojektet "Teknik och demens".

LULEÅ2007-05-31 06:00
Hjälpmedelsinstitutet, Alzheimerföreningen och Demensförbundet driver projektet som har varat i tre år och som avslutas under våren. Projektet får finansiellt stöd från Allmänna arvsfonden och har som utgångspunkt att teknik kan ge stöd i det dagliga livet, öka självständigheten, tryggheten och säkerheten för demenssjuka.
- Projektet har gett oss ny kunskap om teknik och hjälpmedel som har utvecklats och prövats, säger Ingela Månsson.
Under onsdag och torsdag finns representanter från projektet på plats i Luleå för att sprida resultat och erfarenheter till bland annat vård- och omsorgspersonal, beslutsfattare, personer med demens och arbetsterapeuter.

Testar hjälpmedel
Ingela Månsson har svårt att svara på hur många som omfattas av projektet. Hon förklarar att det främst handlar om personer i södra Sverige.
- Vi har två resursenheter, en på Stockholm sjukhems minnesmottagning och en vid primärvården i Gävle. Personalen gör hembesök och testar hjälpmedlen på demenssjuka.
Hon förklarar att det sedan länge funnits många olika hjälpmedel, men att de inte använts.
- I dag ser det annorlunda ut. Numera får personer med demens sin diagnos tidigare och vi kan alltså tidigare införa hjälpmedlen.

Interaktiv lärobok
Hon anser även att det är viktigt att göra en nogrann bedömning innan en person får ett hjälpmedel.
- Man måste se till så att rätt hjälpmedel hamnar hos rätt person, säger Ingela Månsson.
Under projektets gång har fler än tio andra projekt sökt medel från "Teknik och demens" och fått det.
- I Norrbotten sökte man pengar för att kunna ta fram en interaktiv lärobok för personer med demens, för deras anhöriga och vårdpersonal.
Att testa hjälpmedel på personer med demens anser Ingela Månsson ofta tar längre tid än vad man tror.
- Tre år är inte lång tid när man arbetar med människor. Hjälpmedlen ska testas, utvecklas och fungera på lång sikt. Nu hoppas jag att fler kan få hjälpmedlen tidigare, säger Ingela Månsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om