Det visar Ung scen norrs arbetsmarknadsprojekt som pågått under två år med ungefär 150 deltagande. Under tisdagen hölls en konferens för att berätta hur det gick för deltagarna i projektet som heter "ung scen norr 2.0". Projektledare Maria Palo Isaksson är nöjd med projektets utgång.
– Många har fått jobb. Det vi har gjort är att ge deltagarna en boost av självkänsla, social kompetens och lust att vilja ta klivet vidare i sin personliga utvecklig. Vi är jättenöjda med resultatet. Nu har vi fått prova metoden och den visade sig fungera, säger hon.
På plats fanns bland andra Luleå kommun som varit finansiärer av projektet, region Norrbotten och deltagare som jobbar med arbetslösa ungdomar för att ta del av tips och idéer. Maria Palo Isaksson tror att det är skådespelandets dramapedagogik som gör att den fungerar stärkande för arbetslösa.
– Det är inte alla som trivs bra i skolbänken. Inom dramapedagogik används andra verktyg. Vi har jobbat väldigt mycket med gruppen och individen samtidigt. Att lära sig finnas i en gupp. Det handlar om att uttrycka sig, att använda kroppsspråk och förstå vad det signalerar, säger Maria Palo Isaksson.
Under konferensen var projektets deltagare inte närvarande. Deras tankar och upplevelser lyftes fram i intervjuer som spelades upp.
– De upplever att projektet varit fantastiskt och utvecklande. Att se deras utveckling är en av de stora förmånerna jag har haft som projektledare. De är entusiastiska, och har en annan självkänsla än tidigare. Vi har haft deltagare som har stått nära arbetsmarknaden och fått en puff vidare. Vi har även haft deltagare som kanske inte kommer att ta steget ut direkt. Men de har fått ett verktyg för att ta steget närmare ett arbete. Det är en otrolig förmån att se människor utvecklas, säger hon.
Ung scen norr är ett projekt av Norrbottens teater som jobbar för att lyfta fram ung scenkonst i norr.