Teater skapar gemenskap
Könsroller i ombytta roller. I onsdags var det premiärdags för Hertsöskolans teatergrupp. Tolv elever i årskurs sju till nio hade övat och övat för att få allt att stämma. - Det var lite nervöst i början, medger Maria Wirth.
JÄMSTÄLLDHET. Izabelle Niemi och Lovisa Qvick fick kämpa med jämställdheten i pjäsen Selma och Louise.
Foto: Eija Dunder
Lösningen på det hela var att öva, öva och åter öva. Någon dramalärare har de inte haft till sin hjälp. Läraren Tommy Wikström berättar att teatergruppen bildades i februari och att det här är deras första föreställning.- Det fanns ett uppdämt behov av att få spela teater. Det hade pratats om ett teater- eller ett sceniskt projekt, när vi sedan gick ut med en förfrågan sade det bara smack så kom alla, säger han.Syftet med en teatergrupp på skolan är att det ska finnas en rolig aktivitet som bryter av från det vanliga skolarbetet, men föreställningen är även ett försök att skapa bra gemenskap mellan eleverna.- Vi har blivit jättetajta, intygar Maria Wirth.Hon får medhåll av Rebecka Larsson som tillägger att visst har det bråkats ibland men det gör ju alla.Tjejer spelar killar
Föreställningen Selma och Louise handlar om jämställdhet, eller ja, vägen till jämställdhet. Läraren Tommy Wikström förklarar att de försöker hantera könsroller på ett lite knöligt sätt. Många av tjejerna har fått spela killar och de få killar som var med spelade tjejer. Manuset är skrivet av en dramalärare i Stockholm, Thomas Bergsten.Att det är roligt med teater tycker både Maria Wirth och Rebecka Larsson. Tillsammans med klassen har de tidigare satt ihop en julteater. Maria Wirth berättar att hon till hösten ska läsa på det estetiska programmet med teaterinriktning.- Det är kul att spela teater, man får visa sina andra sidor, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!