Orsaken till olyckan har initialt angetts vara att taxichauffören, som är i 70-årsåldern, ska ha drabbats av sjukdom under körningen. Något som inte ännu är helt klarlagt, utredningar pågår. Men händelsen har väckt frågan om hur transportbranschen ska tackla situationer med förare som kommit en bit upp i åren och som haft sjukdomsproblematik.
Taxibolagets chef säger om olyckan där chauffören skadades lindrigt och passageraren alltjämnt intensivvårdas:
- Det är väldigt tragiskt. Och att kunder ska kunna färdas säkert med taxi är ju viktigt. Föraren i fråga hade problem med hälsan för något år sedan och lät på läkares inrådan bli att köra bil under en tid. Därefter friskskrevs han och kunde återgå i tjänst.
Arbetsgivaren har dock enligt chefen ingen insyn i hanteringen mellan chaufför och läkare i dylika fall. Man får utgå ifrån att personen är godkänd.
– Men det diskuteras ju att kanske läkarna är lite för snälla" och vi i branschen måste nog också vara självkritiska. Vi har ju också ett ansvar, som att kanske sätta en åldersgräns på förarna, säger chefen som i och med det lyfter ett annat bekymmer.
Han berättar om ett exempel i ett taxibolag söderut med en 70-årig chaufför där bolaget ville sätta stopp.
– Här anmälde föraren till Diskrimineringsombudsmannen att han inte fick fortsätta köra och han fick rätt och taxiföretaget fick betala 100.000 kronor. Klart man reagerar över det.
Just nu utreder det aktuella taxibolaget lördagens händelse liksom polisen som efter en olycka gör en så kallad trafikmålsanteckning vilket är rutin.
När det gäller den skadade 60-åringen uppger kirurgjouren på Sunderby sjukhus på måndagen att tillståndet för mannen är allvarligt men inte livshotande. Mannen vårdas på intensivvårdsavdelningen.