Tar till krafttag mot våld

Våldet i offentliga miljöer ökar. Därför storsatsar polisen för att vända den negativa utvecklingen. Bland annat kommer lagen om berusade personer, LOB, att användas i ett tidigare skede.

KRAFTTAG. Den svenska polisen gör nu allt för att stoppa våldet på våra gator. I går berättade Per Karlsson, avdelningschef för brottsförebyggande enheten, om den landsomfattande satsningen.

KRAFTTAG. Den svenska polisen gör nu allt för att stoppa våldet på våra gator. I går berättade Per Karlsson, avdelningschef för brottsförebyggande enheten, om den landsomfattande satsningen.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2007-10-30 01:45
Kampanjen från polisen är landsomfattande och inleds på torsdag 1 november. Efter en försöksperiod på tre månader utvärderas satsningen.- Där har vi som mål att redovisa resultat, säger Per Karlsson, avdelningschef på brottsförebyggande enheten i Luleå, under gårdagens pressträff i centrala Luleå.Med resultat menar Karlsson naturligtvis att få stopp på den negativa utvecklingen i Norrbotten när det gäller våldsbrott i offentliga miljöer.Ökning med 17 procent
I år är prognosen att 829 misshandelsbrott kommer att anmälas till polisen i länet. Det är 56 fler än 2005. I hela Sverige är ökningen 17 procent, från 27.000 anmälda misshandelsbrott för två år mellan januari och september, till 32.000 för samma period i år.Polisen kommer bland annat att sätta ett större fokus på dessa punkter:n Tidigare ingripanden i situationer som risker att bli våldsamma.n Stor polisiär närvaro på platser och tider där risken att drabbas av misshandel är stor.n Kontakt med ordningsvakter på krogar och restauranger.n Beslag av alkohol av ungdomar under 20 år.n Vidta utredningsåtgärder och slutföra utredning eller möjliga åtgärder inom två dygn.Per Karlsson förklarar att polisen naturligtvis har samma regelverk som tidigare att gå efter. Men att den nya satsningen innebär att lagstiftningen används lite annorlunda.- Vi kommer att använda LOB i ett tidigare skede, säger Per Karlsson och förklarar sedan att det nya arbetssättet förebygger brott på fler platser än på krogarna.Bland annat i hemmiljö.- Men jag vill säga att vi redan har jobbat så här. Nu blir det bara lite mer efter den här strategin.Polisen i länet kommer även i fortsättningen jobba i nära samarbete med krogarnas ordningsvakter som är deras förlängda armar ute i den tuffa krogmiljön (se annan artikel).- Poliser åker runt och stämmer av läget och det har även effekt på krogarna. Det blir lugnare, säger Karlsson.Våldsammast i Luleå
Någon omfördelning eller förstärkning av de ekonomiska resurserna får inte polismyndigheten i Norrbotten. Per Karlsson förklarar att det bara handlar om att bli bättre och effektivare på det man redan gör.Polisens sammanställning visar att den största delen av anmälningar när det gäller misshandelsbrott utomhus görs i Luleå (35 procent). Boden och Piteå står för 13 procent vardera, Gällivare och Kalix för sju procent vardera, Haparanda fem procent och de resterande kommunerna två-tre procent.Brottsplatsen finns enligt polisens kartläggning till stor del i krogkvarteren.- Där spriten finns, där finns problemen, säger Per Karlsson.- Men i framtiden är det inte bara viktigt att våra kontakter med ordningsvakter fungerar. Hela kedjan måste bli bättre så att till exempel vi får personen fri från sitt missbruk.
Anmälda misshandelsbrott i Norrbotten:2005: 773 stycken.2006: 788.2007: 829 (prognos).Ökning av misshandelsbrott sedan 2005 i Sverige: 17 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om