Tar strid – för akuten på Sunderbyn • Sjuksköterskan: "Obalans"

Tålamodet är slut – personal på akuten i Sunderbyn kräver en bättre arbetsmiljö.
Patienter som ska vara utskrivna inom fyra timmar kan bli kvar i flera dagar.
– Det är många i personalen som mår dåligt, därför larmar vi, säger Anna Eriksson, specialistsjuksköterska på akutmottagningen på Sunderby sjukhus.

Arbetsmiljön på akuten i Sunderbyn har anmälts till Arbetsmiljöverket. Fackliga organisationer anser inte att åtgärderna är tillräckliga och att arbetsmiljöproblemen pågått för länge.

Arbetsmiljön på akuten i Sunderbyn har anmälts till Arbetsmiljöverket. Fackliga organisationer anser inte att åtgärderna är tillräckliga och att arbetsmiljöproblemen pågått för länge.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2025-02-21 15:17

Nyheten i korthet

  • Personalen på akutmottagningen på Sunderby sjukhus kräver bättre arbetsmiljö på grund av brist på vårdplatser, vilket leder till att patienter blir kvar på akuten i flera dagar.
  • Situationen orsakar etisk stress bland personalen, vilket har lett till att Vårdförbundet och Kommunal har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att begära åtgärder.
  • Region Norrbotten erkänner problemet och säger att alla verksamheter ska göra allt de kan för att åtgärda vårdplatsbristen, men kan inte ge någon tidpunkt för när problemet kan vara löst.

Hon har jobbat på Sunderby sjukhus i 20 år, varav snart tio år på akuten. Anna Eriksson börjar med att beskriva att hon har "världens roligaste jobb", att det är omväxlande och att akutmottagningen är en väl fungerande enhet med bra ledarskap samt teamarbete.

Problemet är bristen på vårdplatser på sjukhuset. Det gör att patienter blir kvar på akuten ibland upp till i flera dagar när de egentligen ska vårdas inne på en avdelning.

– Det leder till att det blir en obalans mellan de krav vi har på oss, och de resurser vi har att utföra jobbet, säger Anna Eriksson, som också är lokalt skyddsombud för Vårdförbundet.

undefined
Sjuksköterskan Anna Eriksson framhåller att hon inte vill att medborgare ska vara rädda för att söka vård, trots alla larm om akuten på Sunderby sjukhus. "Är man akut sjuk ska man alltid söka vård för en bedömning", säger hon.

Undersköterskor och sjuksköterskor bedriver akutsjukvård och avdelningsvård samtidigt.

– Det räcker vi inte till för. Personalen drabbas av etisk stress, för vi hinner inte både och. Vi måste prioritera det som är mest akut, ta hand om de mest allvarligt sjuka först, säger hon.

Hon beskriver att flera ur personalen har svårt att sova, har ont i magen och känner oro för att gå till jobbet. Situationen är så pass allvarlig att Vårdförbundet och Kommunal som bland annat organiserar sjuksköterskor och undersköterskor vänder sig till Arbetsmiljöverket, med en begäran om åtgärder kring arbetsmiljön.

Facken anser att Region Norrbottens åtgärder ligger för långt fram i tiden, bland annat gällande fler vårdplatser.

– Jag känner mig otillräcklig. Det är klart, det gör vi alla som möter de patienterna varje dag. Vi har ju valt det här yrket för att vi vill ge en god och säker vård, säger Anna Eriksson.

undefined
"Akutsjukvården är toppar och dalar, och man klarar av tillfälliga toppar om man får återhämta sig mellan varven. På sista tiden har det varit mer en konstant topp, och dagarna för återhämtning få", säger Anna Eriksson, huvudskyddsombud Vårdförbundet. Bilden är från akuten på Sunderbyn vid ett tidigare tillfälle.

Hur hanterar ni den etiska stressen?

– Vi försöker ha reflektion dagligen på arbetsplatsen, pratar med varandra. Det är människor vi jobbar med, inga maskiner eller papper som kan vänta. Det är människor med alla behov som det innebär med att vara sjuk.

Bristen på vårdplatser har varit i flera år. Går det att lösa, tror du?

– Ja, det måste bara gå att lösa. Men sedan hur man ska bära sig åt på de respektive klinikerna, är inget jag kan svara på. Men det finns utbildad personal, det gör det. Vi hoppas att avdelningarna som äger vårdplatser funderar på hur de bäst kan rekrytera personal. Vi kan inte både vara slutenvård och driva akutmottagning, det är ingen möjlig ekvation, säger hon.

undefined
"Vi har som skyddsombud, och fackförbund, påtalat den här problematiken under en lång tid", säger Karin Jonsson, huvudskyddsombud Vårdförbundet.

Vårdförbundets vice ordförande Karin Jonsson är huvudskyddsombud, hon säger att problemen har kommunicerats länge.

– De här arbetsmiljöproblemen pågår dygnet runt, varje dag. Nu är det nog, vi har begärt formella åtgärder. Akutmottagningen är inte gjord för att vårda patienter som behöver en vårdplats. Det innebär i förlängningen att patienter får längre väntetid, säger hon.

Enligt henne är risken för vårdskador uppenbar.

– Akutmottagningen fullgör uppdraget vad gäller riktigt akuta patienter. De prioriteras efter hur akut åkomman är, mest akut får vård först. Då är risken uppenbar att de som egentligen är bedömda att få en vårdplats, får lida. De får inte den vård som de ska.

Vad vill ni ska hända?

– Nu är det här överlämnat för bedömning av Arbetsmiljöverket. Vi hoppas att de sätter sig in i problematiken och naturligtvis primärt att arbetsgivaren har möjlighet att skynda på åtgärderna. Det är en uppenbar risk att man sliter ut personalen på akuten, säger Karin Jonsson.

undefined
"Det här är ingen ny fråga, den fanns innan pandemin. Nu har vi haft tålamod nog länge. Tidsplanen är för långsam", säger Eva Westerlund, huvudskyddsombud Kommunal.

Det går för sakta att få fram fler vårdplatser på Sunderby sjukhus. Det framhåller Eva Westerlund, huvudskyddsombud, Kommunal.

– Regionen ska hitta vårdplatser inom verksamheten, där har man sagt att tidsplanen ska vara klar i november. Det tycker vi är för sent. Det ska ske snarast, givetvis. För att underlätta för medborgare att få den vård de behöver, och att personal inom akut- och vårdavdelningar får ett drägligt arbete, säger hon.

Från Region Norrbottens håll säger Moa Bjerner, chef för Länssjukvård 1 där akut omhändertagande ingår, att akutmottagningen på Sunderbyn i grunden är välfungerande, men att bristen på vårdplatser skapar problem.

– Det är ju den del vi behöver lösa. Akutmottagningen kan inte lösa det problemet, det krävs insatser från andra delar av vårdkedjan, säger hon.

– Jag har full respekt för anmälan som har kommit, och den problematiken. Vi delar bilden med facken, var vi står, säger hon.

Personal beskrivs må dåligt. Vad tänker du, när du hör det?

– Den etiska stressen ökar när det blir långa ledtider på akuten. Det behövs starkt stöd i prioriteringar, så du vet vad som blir viktigast att göra. Jobba systematiskt med prioriteringar på alla nivåer minskar den etiska stressen. Men vi behöver komma åt grundproblemet och åtgärda vårdplatsbristen.

undefined
"Vi har svårt att rekrytera och behålla personal till vårdavdelningar. Det gäller att de får en bra introduktion och en hållbar arbetsmiljö, så att de väljer att stanna", säger Moa Bjerner om Sunderby sjukhus.

Moa Bjerner kan inte ge någon tidpunkt när hon tror att problemet kan vara löst. Situationen är komplex, framhåller hon. 

– Det är kronisk vårdplatsbrist. Det har gjorts ett antal insatser hittills, vi kan konstatera att det inte är tillräckligt. Det kommer ta tid för oss att förbättra.

Hon berättar att det som tillkommit nu är att hela Region Norrbotten ska ha fokus på att åtgärda vårdplatsbristen.

Alla verksamheter ska göra allt de kan.

– Vi har inget val. Vi ska till en bättre plats. Jag känner ett stort ansvar i den här frågan. Det är en sådan flaskhals i vården, som påverkar hela vårdkedjan. Det gäller alla våra sjukhus, men akutmottagningen i Sunderbyn är särskilt utsatt.

Väntetider på akuten

46 procent av patienterna som vände sig till akutmottagningen på Sunderby sjukhus fick en bedömning inom en timme. 47 procent av patienterna lämnade akuten inom fyra timmar.

Det placerar Sunderby sjukhus längst ner på listan i Region Norrbotten när det gäller väntetid och vistelse. Bäst siffror när det gäller bedömning in om en timme uppvisar Kalix sjukhus (88 procent), följt av Piteå älvdals sjukhus (83 procent), Kiruna sjukhus (79 procent) och Gällivare sjukhus (73 procent).

Motsvarande siffra för alla regioner i Sverige är 62 procent som får bedömning inom en timme. Motsvarande siffra för Region Norrbotten totalt är 64 procent. 

Siffrorna är ett medelvärde per månad och är från oktober 2024. Men även andra månader uppvisar Sunderby sjukhus liknande siffror.

Källa: Sverige kommuner och regioner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!