Tar med jämställdhetsfrågor hem
- Det är kvinnorna som styr i Sverige! Matida Mmipi, journalist från Botswana och deltagare i Centeks utbildning Women in management, berättar om sitt första intryck av det svenska samhället.Under en månad har hon och 24 medsystrar från olika afrikanska länder gästat Luleå. När de åker hem är det med nya ideér och inspiration i jämställdhets- och ledarskapsfrågor med mera, i bagaget.
- Vi har varit med så länge nu i detta och har sådan erfarenhet så jag tror nog att vi får fortsätta. Men vi får se efter utvärderingen, säger hon.
Kursen startade år 1995 och sedan dess har 300 kvinnor i höga ledande positioner från olika utvecklingsländer i världen gått den.
Blivit befodrade
Man har också skapat ett nätverk så att de kvinnor som går utbildningen i dag har möjlighet att få kontakt med de som gått den tidigare, vilket är viktigt för att kunna sprida de viktiga frågorna över hemländerna.
- Det visar sig faktiskt att många av kvinnorna som gått den här kursen sedan befordrats till högre befattningar i sina hemländer, säger Inger Wallin.
I årets kurs går 25 kvinnor från bland annat Botswana, Mozambique, Zambia och Uganda. Kvinnor som har höga befattningar och ledande positioner inom sina yrkesområden i hemländerna. Vi träffar journalisten Matida Mmipi från Botswana och Michelle Layte från Sydafrika som båda arbetar inom halvstatliga verk och Emedie Gunduza från Zimbabwe som är verksam vid en halvstatlig organisation. De tre är mycket nöjda med sin vistelse i Luleå.
Många nya idéer
- Mycket bra, och vi har fått så mycket nya ideér och inspiration att ta med oss hem, saker som vi ska rapportera om när vi kommer hem och föra vidare, till exempel i workshops, säger Matida Mmipi som är journalist i botten men nu arbetar med att arbeta för att människor ska kunna få bra utbildningar och bygga på baskunskaper som exempelvis att lära sig om datorer med mera.
Alla tre säger att de är fascinerade av hur emanciperat det svenska samhället är.
Det ser vid ett första ögonkast ut som att det är kvinnorna som styr samhället, säger de och konstaterar att männen hunnit långt här om man jämför med den patriarkaliska del av världen de kommer ifrån.
- Män som drar barnvagnen! Jag var tvungen att berätta det när jag ringde hem, berättar Michelle Layte.
Miljöfrågor, aidsproblematiken, något som Emedie Gunduza arbetar mycket med i sitt arbete för att hjälpa kvinnor skaffa sig utkomst - exempelvis via hantverk - kvinnligt ledarskap, ja det är många frågor som dryftas på kursen, och delegaterna får göra studiebesök hos länsstyrelsen, kommunen och privata företag.
- Vi har också haft besök av SSAB:s divisionschef Gun Berglund, och universitetets chef Pia Sandvik Wiklund, berättar de tre kursdeltagarna och förklarar att det var en upplevelse med flera dimensioner. Kursledaren Inger Wallin förklarar leende:
- Kursdeltagarna var fascinerade av att två kvinnor på så höga positioner kunde vara så enkla och på samma nivå, generösa att ge av sin tid.
Saknar spontanitet
Womens management-utbildningen slutar om en vecka men kvinnorna har med sig ett personligt förändringsprojekt som de ska genomföra när de återvänder hem. Ett projekt som i juni nästa år ska redovisas när kursledningen med Inger Wallin i spetsen gör ett svarsbesök.
På frågan vad dessa kvinnor från utvecklingsländer i sin tur kan lära sina svenska systrar så vet Michelle Layte svaret och hennes kurskamrater instämmer:
- Ni svenskar är väldigt hårt strukturerade med er tid. Jag skulle vilja se lite mera spontanitet, en lite mera öppen och avspänd hållning när det gäller det.
Och de har alla en önskan:
- Det vore inte fel med en sådan här kurs för män också och kanske en där det både ingår män och kvinnor, säger dessa ledande kvinnor som i sina hemländer blir viktiga förebilder för andra kvinnor och unga flickor. Något som på sikt och även med hjälp av nätverksbildandet bidrar till vidare utveckling av deras hemländer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!