Efter nedläggningsbeskedet: "Det var lite chockartat"

Nu berättar före detta verksamhetschefen Josefin Forseryd på Tandteknik norr om hur nedläggningsbeslutet kom som en överraskning. "Det var en ganska snabb process", säger hon.

Tandteknik norr var granne med tandregleringen på Skeppsbrogatan, dit barn från hela länet kommer för att till exempel få tandställning. Nu ska uppdraget upphandlas.

Tandteknik norr var granne med tandregleringen på Skeppsbrogatan, dit barn från hela länet kommer för att till exempel få tandställning. Nu ska uppdraget upphandlas.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2024-09-18 15:23

Det var i maj nyheten kom om planerna på att lägga ned Tandteknik norr. En verksamhet som finns i Luleå men som på beställning förser länets folktandvård med exempelvis tandställningar, bettskenor och tandproteser.

Region Norrbotten ser över sina kostnader och avvecklingen av Tandteknik norr ska bidra till att spara pengar.

– Vi har haft en kraftfull teknisk utveckling under många år och det är svårt att hänga med. Vi har ganska små volymer i Norrbotten, de stora privata distributörerna har stora verksamheter och vi ser att vi kan göra vår verksamhet mer kostnadseffektiv, sade Krister Berglund, chef för division nära på Region Norrbotten till Norrbottens-Kuriren den 13 maj.

17 anställda berördes av beslutet. Istället ska verksamheten upphandlas.

Josefin Forseryd var verksamhetschef vid tillfället, hon har nu gått vidare till en tjänst som enhetschef för käkkirurgin.

Fyra av de anställda var helt nyutbildade och flera hade flyttat till Luleå från andra orter, vilket tidningen Tandteknikern har berättat.

– De tog jobb hos oss direkt efter examen, vilket jag kan tycka att regionen redan i det skedet kan säga att ni kanske ska avvakta. Det blir en hint om att det är något på gång, säger hon.

undefined
"Man har inte utrett möjligheten att faktiskt behålla en viss del av verksamheten, exempelvis tandställningar", säger Josefin Forseryd som var verksamhetschef för Tandteknik norr som nu avvecklas.

Som verksamhetschef har hon haft koll på att ekonomin inte sett "bra ut", att det inte var balans. Däremot har de investerat mycket i att utveckla arbetssätt, framhåller hon.

– Låt oss säga att man bara skulle ha sådana arbeten som ger ekonomi, om vi väljer att bara göra sådant, så kanske det går ihop. Men eftersom vi har haft ett uppdrag att vara en stödfunktion till både allmänna- och specialisttandvården har vi inte kunnat göra de valen som bidrar till en bättre ekonomi. Vårt uppdrag har varit något annat, säger Josefin Forseryd.

Hon ser nu en risk att det kan bli längre väntetider för patienter, och kanske fler resor.

– Jag tror det kan vara svårt att få till en bra upphandling som är med patienten i fokus. Det kanske går att få hyfsad ekonomi men jag tror det är svårt att få till ett bra patientflöde, det är inte så många privata aktörer ute i landet som gör tandställningar.

Region Norrbotten kämpar med att rekrytera personal. Hur tänker du kring att man avvecklar en verksamhet som är fullbemannad?

– Jag tycker det är konstigt. Kanske skulle man ha utrett lite mer innan man väljer att avveckla, lite mer nytänk när vi ändå har så pass kris på personal. Man blev nog lite fartblind när det gäller ekonomin.

Hur var stämningen när beskedet kom?

– Det var lite chockartat egentligen. Det var en ganska snabb process.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!