Löneupproret startade i februari där landets regionanställda tandsköterskor kräver högre löner.
Medan Anette Vestberg och Oksana Hällgren har många år i yrket är Alva Åberg relativt nyutbildad och har hunnit jobba i två år.
– Det är dags att man uppvärderar yrket. Det är inte längre så att vi bara håller en sug åt tandläkaren utan som tandsköterska har vi många delegerade arbetsuppgifter och gör kvalificerade undersökningar och behandlingar, säger Alva Åberg.
Ingångslönen för en nyutbildad tandsköterska i Region Norrbotten utan tidigare erfarenhet ligger på 24 300 kronor i månaden. Oksana Hällgren har 17 år i yrket och har gått en rad utbildningar för att specialisera sig, hon är missnöjd över att den kompetensen inte värderas i lönekuvertet.
– Jag har 28 400 kronor i lön. Det är inte mycket om man utgår ifrån den ingångslön som ligger i dag, med tanke på att jag också under åren vidareutbildat mig till operationstandsköterska och ökat min kompetens även inom röntgen.
Anette Vestberg konstaterar att lönerna under många år varit uppe för diskussion.
– Det har varit vissa satsningar tidigare också. För något år sedan var det en riktad satsning som gav 200 kronor. Vi förväntar oss inte de låga summorna. Nu måste politikerna verkligen fundera över hur man ska ha det med samhällsservicen för att trygga välfärden, inte minst på grund av de stora företagsetableringarna som är på gång. Det kommer att flytta in människor som också förväntar sig att tandvård finns, säger Anette Vestberg.
Behovet av nya tandsköterskor är stort. I en undersökning som fackförbundet Vision genomförde svarade 62 procent av landets tandsköterskor att de övervägde att helt byta arbetsgivare, antingen genom att ta jobb hos privat arbetsgivare eller helt lämna yrket. Dessutom väntar stora pensionsavgångar under de närmaste åren.
– I min klass var det flera som på grund av lönen tackade nej till att jobba som tandsköterska på grund av lönen eftersom deras gamla jobb betalade bättre, säger Alva Åberg.
De ser alla stora risker med att så många väljer att lämna yrket och ser en risk med konkurrens av personal då de stora industrisatsningarna i länet har stort behov av personal och betalar högre löner.
– Jag har börjat fundera i de banorna. Om det inte händer något med lönen den närmaste framtiden har jag funderat på att byta yrke helt och hållet. Jag har cirka 20 år kvar att jobba och behöver tänka på att få en pension som det går att leva på, säger Oksana Hällgren.
Vad skulle en rimlig lönenivå ligga på?
– Man har under flera år höjt lägstalönerna men man måste ju också höja taket. Därför tycker jag löner mellan 28 000–40 000 kronor är rimligt. Det måste löna sig att vidareutbilda och specialisera sig, säger Anette Vestberg.
Fackförbundet Vision har under många år arbetat för att tandsköterskorna anställda inom Region Norrbotten ska få upp sin lön.
– Det är ett bristyrke där man helt enkelt är för få. Vi behöver få till en bättre lönesättning vid nyanställning, löneutveckling och ökad lönespridning. Yrket är undervärderat i förhållande till utbildningskrav och arbetsuppgifternas svårighetsgrad. Löneprocess och lönekriteriemodellen som är framförhandlad mellan facken och arbetsgivare fungerar inte. Lönespridningen behöver öka, vi eftersträvar individuella löner, som går i takt med att kompetensen och ansvaret ökar, säger Dan-Christer Nilsson, ordförande för Vision i Region Norrbotten.