Videon är inte längre tillgänglig
Örnäsets klinik är den i kommunen där köerna är kortast. På Porsudden och Bergnäset har man testat lördagsöppet för att minska på trycket.
– Det har fallit väl ut och är frivilligt för personalen att göra det genom att anmäla sitt intresse, säger Agneta Boström, enhetschef på Örnäsets klinik.
Tandläkaren Olov Larsson jobbar på Örnäsets klinik och har varit stafetttandläkare hos några av länets mindre kommuner.
– Där är man sårbara om en tandläkare försvinner. Vid kusten är man inte lika sårbara. Både personal och ledning gör sitt bästa för ingen vill ha långa köer.
Känner man press kring köerna?
– Nej, man gör sitt bästa hela tiden och det är bra att ha mycket att göra. Det är ingen extra press utan vardag, säger han och fortsätter:
– Det finns en tradition att folk vill gå på undersökning varje år men det är absolut inte nödvändigt för huvuddelen av befolkningen. Man kanske behöver gå vartannat eller vart tredje år, då det är så lite att göra. Det är sällan man känner att den här personen borde ha kommit in tidigare.
De privata tandläkare Kuriren varit i kontakt säger sig ha märkt av väntetiderna inom Folktandvården.
– Vi har märkt det och det är fler akuta patienter som ringer. Det är även en del som vill flytta över och gå här helt och hållet, säger Bitte Lindgren, platsansvarig på Tandlaget.
– En del av landstingpatienterna kommer till oss. De ringer till oss och säger att man inte vill vänta så länge, säger Annette Larson, tandläkare på Munspegeln.