Tandläkaren från Syrien fixar jobb åt flyktingar

Tandläkaren Zaher Alfaysal kom själv som flykting från Syrien. I sitt jobb möter han många utlandsfödda kvinnor som aldrig haft ett arbete. Tillsammans med sina vänner bestämde han sig för att hjälpa de som står längst ifrån arbetsmarknaden, och startade ett städföretag.

Khaldyie al Alan, Hala Mohammed och Adnan Alshabani är taggade på sina nya jobb.

Khaldyie al Alan, Hala Mohammed och Adnan Alshabani är taggade på sina nya jobb.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2022-06-28 06:00

Det är prat och glada skratt när Zaher Alfaysal och hans kompis och kompanjon Moaaz Alomar slår sig ner i soffan med en kopp kaffe hemma hos Zaher, tillsammans med de tre första som anställts i städföretaget Linnea städ AB. Det var här i soffan som tre vänner kom på idén att hjälpa andra migranter i Sverige.

– Alla tre hade sett att det är tufft för många nyanlända att hitta jobb i sitt nya hemland, och vi funderade på om vi kunde hjälpa till på något sätt, säger Zaher Alfaysal.

Han kom till Sverige som flykting från Syrien. Till en början validerade han sin tandläkarutbildning i Stockholm och sedan flyttade han till Luleå och började jobba här för några år sedan.

Många av Zahers patienter är utlandsfödda kvinnor som aldrig haft ett jobb.

– Det är kvinnor som kanske bott här i sju, åtta år men aldrig fått jobba fastän de gärna vill. Vi vill erbjuda dem halvtidstjänster, och uppmuntrar våra anställda att läsa svenska vid sid sidan om. Språket är jätteviktigt. Samtidigt hjälper vi dem att komma in på arbetsmarknaden och att få ett jobb i cv:t, det är värdefullt för att kunna komma vidare, säger Zaher.

Hala Mohammed är en av kvinnorna som från början var hans patient och nu är nyanställd.

– Zaher är en jätteduktig och trevlig tandläkare. Han hjälpte mig med mina besvär och vi småpratade om allt möjligt. När han skulle starta städföretag frågade han mig om jag var intresserad. Jag har bott i Sverige i sju år men aldrig haft ett jobb, så jag blev jätteglad, säger Hala, som ser fram emot att snart börja arbeta.

De nyanställda har fått både praktisk och teoretisk städutbildning. Företagets professionella dammsugare har redan levererats och såväl övrig städutrustning som arbetskläder är beställda till Linnea Städ AB.

– Vi ville ha ett helsvenskt namn och jag hade en studiekamrat på Karolinska institutet som hette Linnea. Hon berättade att det också är namnet på en fin, svensk blomma, säger Zaher Alfaysal.

Moaaz Alomar, som utbildade sig till jurist i Syrien och jobbar som ekonomiassistent, är en av Zahers kompanjoner.

– Arbetsmarknaden ser helt annorlunda här än i våra hemländer. Jag och mina vänner vet att vi är väldigt privilegierade. Alla tre är välutbildade och har dessutom haft tur. Vi har snabbt kommit in i det svenska samhället. Nu vill vi bidra med det vi kan, säger Moaaz Alomar och berättar att det känns viktigt att erbjuda bra löner, schyssta villkor och kollektivavtal - och att informera om anställdas rättigheter.

Vännernas tredje kompanjon Ahmad Marei, som är IT-konsult, anställde paret Adnan Alshabani och Khaldyie Al Alan. De lärde känna honom när de kom till Sverige för två år sedan. Även om de i framtiden vill jobba med sina egna yrken, brandman och lärare, så är de glada att komma in på arbetsmarknaden.

– Det känns jättebra att komma ut och jobba, att träffa människor och att få prata svenska, säger Adnan som redan lärt sig sitt nya språk förvånansvärt bra.

Hala Mohammed, som drev hobbyföretag i Irak, demonstrerar sina städkunskaper när hon torkar skåp. Hon skrattar och säger att barnen brukar säga att det faktiskt räcker att städa en dag i veckan.

– Men jag städar hela tiden. Jag gillar att städa och längtar efter mitt första uppdrag.

FAKTA

Grundarna av Linnea Städ AB:

Zaher Alfaysal, 33, tandläkare.

Moaaz Alomar, 35, ekonomiassistent

Ahmad Marei, 34, it-konsult.

Anställda:

Hala Mohammed, 39, jobbar som städerska och pluggar svenska.

Adnan Alshabani, 43, teamledare och städare och pluggar svenska.

Khaldyie al Alan, 36, pluggar till barnskötare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!