Tända ljus god tradition

Många tänder ett ljus eller en lykta på sina anhörigas gravar under Allhelgonahelgen. Det är en sed som har kommit alltmer. Gravarna pryds med ljungblommor och andra växter. På söndag är det Alla själars dag. - Det är en god tradition som vi har tagit till oss, säger domprost Peder Jonson, Luleå. - Tidigare var kyrkogårdarna mörka och dystra platser.

TJÄLEN PROBLEM. På vintern kan tjälen vara så besvärlig att det tar upp till en vecka att tina jorden med hjälp av värmetråg innan en grav kan grävas, omtalar kyrkogårdsarbetaren Bjarne Hermansson, Gammelstad.

TJÄLEN PROBLEM. På vintern kan tjälen vara så besvärlig att det tar upp till en vecka att tina jorden med hjälp av värmetråg innan en grav kan grävas, omtalar kyrkogårdsarbetaren Bjarne Hermansson, Gammelstad.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2007-11-01 01:45
Traditionen som vuxit sig allt starkare började komma på 1970-talet. - Genom att tända ett ljus gör man något konkret. Det är psykiskt viktigt och känns bra. Samma är det för många med den minnesgudstjänst för efterlevande som vi och många andra församlingar håller just den här helgen, säger Peder Jonson.- Man får kollektivt minnas och kan visa känslor utan att bli utpekad. Döden är annars en undanskymd företeelse i vårt samhälle, påpekar Peder Jonson.Han tycker att under hans cirka 30 år som präst har det blivit friare former i kyrkan. En utformning av en begravningsgudstjänst kan göras personlig och de anhöriga är mer delaktiga i planeringen.- Man märker ofta att de vill ha extra sång och musik. Det är väldigt påtagligt.John Lennons "Imagine"
Förr var det två eller tre psalmer ur psalmboken och ingenting mer. Nu går det att tala med kantorn om en favoritlåt eller att någon anhörig eller bekant framför den. Imagine (som Idol-Daniel), Änglamark eller Bridge over troubled water är några exempel.Peder Jonson har inget emot den förändringen i den svenska begravningstraditionen utan tycker att den är positiv och känns meningsfull. - Sorgegruppsarbetet som har utvecklats under de senaste decennierna är också något bra. Dessa är ett viktigt stöd, stöd som den sörjande människan behöver. Framför allt i städerna är allt numera så professionaliserat och individualiserat. Döden är en fråga för sjukvården, begravningsentreprenören och kyrkan. Vid ett dödsfall kan den eller de efterlevande behöva hjälp och stöttning att ta sig igenom detta svåra skede, ibland kan det handla om att ta itu med sitt eget liv. Kyrkan vill och kan vara en god ledsagare i det arbetet, framhåller Peder Jonson.Vackra kyrkogårdar
Han har själv tjänstgjort inom Svenska kyrkan i utlandet, i Spanien på Costa del Sol och i Portugal i Lissabonområdet, i sex år.1997 kom han tillbaka till Sverige. I länderna kring Medelhavet lever generationerna mer inpå varandra och sättet hur man uttrycker sorg är annorlunda mot här. Inom katolicismen smyckas gärna gravarna eller gravnischerna med ljus. I columbarier, murade byggnader, finns nischer för kistor eller urnor med en platta för öppningen. Kyrkogårdarna i Spanien och Grekland är vackra, enligt Peder Jonson.Begravningarna där sker redan två-tre dagar efter dödsfallet, kanske till och med dagen efter. Det är en kvarleva av klimatförhållanden med stark hetta och avsaknad av kylteknik förr. Detta kan dock innebära en stor stress för de anhöriga och svårighet att känna begravningen som ett avsked till den bortgångne. Tankarna har inte hunnit med.Lära av varann
- Vi skulle kunna ha en del att lära av dem och de av oss. Vi har i regel två veckor fram till begravningen och inte alldeles direkt efter dödsfallet. Det tror jag är bättre. Medan de i sydligare länder är bättre på att uttrycka sina känslor öppet och sin sorg. Det är inte alls någon brist på vördnad eller skadligt eller farligt. Tvärtom, anser Peder Jonson.Minnesgudstjänsten i domkyrkan sker på söndag. Den förrättas av komminister Anna Krigsman som även håller en minnesgudstjänst i Mjölkuddskyrkan på lördag. Domkyrkoförsamlingen har skickat ut 231 inbjudningar till personer som haft en nära anhörig som avlidit under det senaste året.I Hertsökyrkan i Luleå är det en gudstjänst på lördag för dem som förlorat ett barn.
Allhelgonadagen firades ursprungligen den 1 november till de helgons ära som inte hade någon egen dag (som t ex Johannes döparen hade) men avskaffades som helgdag 1772. Alla helgons dag infördes på nytt 1854 som helgdag på en lördag närmast Allhelgonadagen, mellan 31 oktober och 6 november. Alla själars dag infaller på söndagen efter Alla helgons dag. Seden att smycka gravar och tända ljus har blivit allt populärare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om