För att visa att det är hela Sveriges demokrati som firar 100 år har talmannen besökt alla län och föreläst. Norrbotten blev det sista stoppet när talmannen på måndagen höll i en föreläsning på Luleå tekniska universitet för studenter, medarbetare och intresserade från allmänheten.
Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid universitetet och författare i Riksbankens antologi om rösträtten, medverkade också under föreläsningen.
– I samband med att kvinnor fick rösträtt så tog fem kvinnor plats i riksdagen och processen som följde sen till där vi är i dag, med 47 procent kvinnor i riksdagen, tog ungefär 70 år.
Trots framstegen tycker inte Josefin Rönnbäck att det är tillräckligt.
– Det finns fortfarande grupper som är underrepresenterade om man ser till ålder eller etnicitet till exempel, säger hon.
Andreas Norlén ägnade stor del av sin föreläsning till att prata om regeringsbildningen och den långa politiska hösten. Talmannen pratade också om att demokrati handlar om mer än bara allmän rösträtt.
– Det handlar också om yttrandefrihet och rättsstat.
Demokrati har länge setts som något självklart i Europa, men på senare år har den bilden utmanats. EU har bland annat kritiserat Polen för att ha urholkat rättsstaten och Ungern har fått kritik för bristande yttrande- och tryckfrihet. Trots det är inte Andreas Norlén orolig för demokratins överlevnad i Sverige.
– Min uppfattning är att den står stark.
Han talar om Sveriges höga valdeltagande och stabila demokratiska institutioner. Talmannen berättade också om de orostecken som finns i Sverige i form av inhemsk extremism av olika slag och de politiska partiernas kraftiga nedgång av medlemmar.
– Det är jättebra att engagera sig i enfrågerörelser och vara med att driva på en viss fråga som man brinner för men det är också viktigt att engagera sig i det parti som man tycker ligger närmast. Då bidrar man till att ta ansvar över helheten.
Vilka är den svenska demokratins möjligheter och utmaningar?
– Demokratins möjligheter ligger i det faktum att vi har långtgående frihet i Sverige att använda de fri- och rättigheter som demokratin ger men med friheten följer också ett ansvar. Ett ansvar för att engagera sig genom att delta i val, politiska samtal och att engagera sig i de politiska partierna.