Emma Själin är i sitt arbete med public affairs van att sköta gruvbolagets kontakter mot politiker och myndigheter.
För två veckor sedan valde Talga att lämna in en begäran om planföreläggande till regeringen sedan Kiruna kommuns arbete med detaljplanen för gruvan i Nunasvaara tycktes ha gått i stå.
Enligt Emma Själin har Talga bekostat utomstående konsulter till att ta fram ett underlag till detaljplan, alltför att påskynda ärendet.
– Vi har väntat länge. Vi fick planbesked redan 2020. Nu har det gått fyra år. Det här är ett sätt att försöka komma vidare, betonar Emma Själin.
Är det inte rimligt av Kiruna kommun att kräva rättvis fördelning av vinsten från naturtillgångar?
– Vi har full förståelse för problematiken i Kiruna, men att använda oss som enskilt företag i ett lobbyarbete mot regeringen är inte okej. Från kommunens sida vill man villkora tillstånden för gruvan med att Talga ska bygga bostäder eller finansiera annan kommunal verksamhet. Sådana krav är inte förenlig med myndighetsutövning som vi ser det.
Har du någon förståelse för kraven?
– Det finns så klart en förståelse som inte bara gäller Kiruna kommun utan också andra kommuner i norra Sverige, men det är helt orimligt att vi som enskilt företag ska hamna i kläm när krav på kompensation riktas mot staten, svarar Emma Själin.
Det låsta läget i Kiruna påverkar i dagsläget inte det pågående bygget av en grafitfabrik på Hertsöfältet utanför Luleå. Det föreligger inte heller någon brist på grafit, utan i lager finns tillräckligt för att täcka pilotanläggningens förbrukning.
Företaget är på väg att investera stora belopp i bygget av en grafikfabrik samt för att starta gruvbrytning i Nunasvaara utanför Vittangi.
– I dagsläget håller vi uppsatta tidsplaner. Vi hoppas att det här kan vara löst inom tre-sex månader. Annars vore det extremt ledsamt, förklarar Emma Själin.
Fortfarande saknar Talga miljötillstånd för gruvbrytning. Mark- och miljödomstolen delade ut ett tillstånd i april 2023. Det överklagades senare till mark- och miljööverdomstolen som nekade till prövningstillstånd. Processen pågår dock fortfarande sedan Gabna sameby och Naturskyddsföreningen överklagat domen till Högsta domstolen.