Under fredagseftermiddagen avslutades huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen gällande Talgas planerade fabrik på Hertsöfältet i Luleå.
Under förhandlingens gång har vatten och utsläpp varit en kritisk fråga. Enligt länsstyrelsen är vattenkvalitén i Sörbrändöfjärden redan så dålig att de planerade utsläppen inte är tillåtna.
Bakgrundshalten av det ämne, zink och kvicksilver i detta fall, som redan finns i vattnet plus det som släpps ut får inte överskrida ett visst gränsvärde, då blir det otillåtet.
I sitt slutanförande menade Talgas ombud, Joel Mårtensson, att det bakgrundsmaterial som ska avgöra om bolagets utsläpp är otillåtna eller inte spretar.
– Svaren blir lite olika beroende på om nuvarande status är god eller måttlig, sade han.
Enligt Talgas egna beräkningar menar de att det inte sker någon försämring i och med att utsläppen späds ut. Att man överskrider värdena i en begränsad zon är inte ett hinder mot tillåtlighet.
Som jämförelse menar Talga att Luleälven redan i dag släpper ut 35 000 kilo zink årligen att jämföra med de 44 kilo som Talga beräknas släppa ut.
– Det blir uppenbart att zinkbelastningen från Talgas verksamhet inte har någon reell biologisk inverkan, sade Joel Mårtensson.
Talga menar även att vattnet i dag i princip är fritt från kvicksilver och att bolagets utsläpp av tungmetallen knappt är detekterbar.
Den grafit som tillverkas i dag är oftast syntetisk och lämnar ett stort klimatavtryck. Enligt Talga minskar naturlig grafit koldioxidutsläppen med 96 procent.
– Då kommer man att kunna köra elbilar som inte har en klimatskuld som kräver tusentals mil innan man är förbi bensinbilen.
Länsstyrelsen hänvisade till Agenda 2030 och menade att ytterligare lokala tillskott av kvicksilver i Sörbrändöfjärden inte får ske och menar i första hand att verksamhetens tillåtlighet inte kan styrkas.
I andra hand ser Länsstyrelsen att verksamheten kan tillåtas om vissa villkor uppfylls, bland annat mängdvillkor gällande utsläpp.
Länsstyrelsen vill även att det ska finnas en beredskap på plats för att förhindra skada på människa och miljö och att inte bolaget ska förlita sig på den kommunala räddningstjänsten fullt ut.
– Men ändamålen får inte helga medlen, sade David Berggård, länsstyrelsen.
Mark- och miljödomstolens avgörande meddelas de 21 juni.