Tålamodet tryter hos Talga: "Vi har hamnat i ett kritiskt läge"

Gruvbolaget Talga befinner sig i ett kritiskt läge, hävdar koncern-vd Martin Phillips. "Vi kan inte fortsätta att investera innan vi har alla tillstånd på plats. I dag vet ingen när det kommer att ske."

Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke besökte på tisdagen gruvföretaget Talga i Luleå. "Självklart ska man kunna överklaga tillståndsprocesser, men det tar för lång tid i Sverige. Jag förstår att Talga är otåliga", sade Jacke.

Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke besökte på tisdagen gruvföretaget Talga i Luleå. "Självklart ska man kunna överklaga tillståndsprocesser, men det tar för lång tid i Sverige. Jag förstår att Talga är otåliga", sade Jacke.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-05-22 07:00

Nyheten i korthet

  • Gruvbolaget Talga befinner sig i ett kritiskt läge på grund av förseningar i att erhålla nödvändiga tillstånd för att starta en grafitgruva i Vittangi, enligt koncern-vd Martin Phillips.
  • Talga har redan förlorat två affärer eftersom de inte kan leverera grafit fram till 2026. Företaget har förberett en investering på 600 miljoner euro för ett projekt som beräknas skapa 150 jobb.
  • Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke uttrycker oro för att företag i Sverige kan hamna efter i den gröna omställningen om tillståndsprocesser tar för lång tid jämfört med andra länder.

På tisdagen kom Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke till Luleå för att besöka Talgas pilotanläggning i Svartöstaden.

Rundvandringen i laboratoriet och längs den 15 meter långa ugnen slutade vid den rävsax där det australienägda gruvkoncernen sitter fast.

Företaget anser sig ha hittat en fyndighet i absolut världsklass. Den planerade grafitgruvan ligger utanför Vittangi.

På Hertsöfältet är förberedelser klara inför en industrietablering som beräknas att skapa 150 arbetstillfällen.

Enligt koncern-vd Martin Phillips ligger även finansieringen klar. Investeringen uppges vara i storleksordningen 600 miljoner euro.

Det finns bara en hake. Bankerna vill inte låna ut pengar innan alla nödvändiga tillstånd finns på plats.

Mark- och miljödomstolen gav klartecken, Mark- och miljööverdomstolen likaså. Men nu har prövningstillståndet överklagats till Högsta domstolen och där har den blivit liggande.

– Det har snart gått åtta månader. HD har inte ens börjat granska vårt ärende. Vi vet inte hur många andra projekt som ligger före oss. Ingen kan ge oss en tidsplan, förklarar Martin Phillips.

Vad innebär det för Talga?

– Vi har hamnat i ett kritiskt läge. Vi har förlorat två affärer för att vi inte kan leverera grafit till 2026. Vi för samtal med andra kunder, men det är svårt att förklara att vi inte kan ge något besked innan frågan är avgjord i HD.

Läget är kritiskt, men du ser inte ut att ha förlorat hoppet?

– Vi har redan investerat mycket. Det är ett bra projekt. Framför allt är det rätt projekt med ett material som är viktig i den gröna omställningen. Jag är också övertygad om att vi kan samverka med alla aktörer i närområdet.

Frågan är inte ny för Jan-Olof Jacke, som under de två senaste dagarna besökt Esrange, Viscaria och Boliden.

– Tillståndsprocesser har varit ett genomgående tema i Norrbotten. Det är självklart att man ska kunna överklaga i en tillståndsprocess, men det får inte ta för lång tid och riskera att försena satsningen.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Det är framför allt två saker som vi förlorar. Det ena är ledartröjan i den gröna omställningen. Den är viktig i Sverige, där många företag ligger långt fram i utvecklingen. Om tillståndsprocesser tar dubbelt så lång tid jämfört med andra länder kommer vi få se oss omsprungna. Det kommer att ske investeringar, men de riskerar att ske någon annanstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!