Länets kvinnojourer går nu gemensamt till regeringen för att få till en ändring. Då menas till att börja med begripliga ansökningsblanketter, sådana som inte stoppar jourerna från att söka och beviljas bidrag.
– Måste det vara så här? Många kvinnojourer har inga proffs på att söka pengar och har fyllt i fel. Då får de inga pengar. Där sitter små kvinnojourer med långa, långa, ansökningar, men klarar inte av det. En del slår bara igen, det är ingen idé att försöka fylla i. I kvinnojouren Iris, i Luleå, satt vi tre stycken i tre dagar med det här, beskriver Eva Engman ordförande i Kvinnojourer i Norrbotten.
Det är därifrån man nu agerar och det brev som skickats har landat hos statsrådet Åsa Regnér.
Kvinnojourer i Norrbotten invänder inte bara mot krångel utan också mot bedömningarna av ansökningar som lämnats in. Beslut är inkonsekventa och godtyckliga, heter det.
– Man får inga pengar för lokaler, det anser de att kommunen ska stå för. Inte heller för insatser i det skyddade boendet. I Luleå ville vi utveckla frågor som rör säkerhet, med larm och andra saker, och att kunna ha en kvinna som jobbar med det. Man kunde få stöd till det, stod det, men vi fick inte pengar för 2016, exemplifierar Eva Engman. En av jourerna i Norrbotten fick 50 000 kronor till en anställning. Till vilken anställning räcker de pengarna?, undrar länsorganisationen i sitt brev.
Kritiken riktas i hög grad mot Socialstyrelsen, som anses visa okunskap om kvinnojourernas förutsättningar och arbete.
Som det blivit används inte avsatta pengar.
Besluten från Socialstyrelsen för 2015 kom sent på året och jourerna hade enbart ett par månader på sig att använda bidragen. En del hann inte och får betala tillbaka. Kvinnojourer i Norrbotten redovisar att det i hela landet betalats ut enbart 15 miljoner kronor, av beviljade 25 miljoner.
För 2016 finns 100 miljoner kronor, Socialstyrelsen har fördelat ut 46,7 miljoner kronor och dörren är stängd.
Även för 2017 finns 100 miljoner kronor att fördela. Av det har 44,8 fördelats. För det året finns dock ännu tid till att agera.
Eva Engman tycker sig ha förstått att oförbrukade pengar ska tillbaka till statskassan, och vad händer med dem sedan?, undrar hon.
– Här har regeringen satsat på oss, och vi har kämpat för det, och så blir inte verksamheterna så bra som de kan bli. Då blir kvinnor och barn lidande, säger Eva Engman.
Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, har i det här läget inte möjlighet att kommentera saken, meddelar presstjänsten.