Nåiden har skaffat sig en stark ställning bland byggare i Luleå och i Norrbotten. Bolaget anlitas för en ansenlig del av både kommunens och Lulebos byggprojekt. Men på senare år har bolaget drabbats av olyckor och incidenter.
Tittar man på listan så är det de tre takrasen i Kulturens hus som sticker ut. Det senaste raset inträffade förra helgen. Ett 3,5 ton tungt tak av gips och akustikplattor föll ned på golvet i Norrbottensmusikens lokaler på plan 6. Just den lokalen är 100 kvadratmeter och används för repetitioner av orkestern Norrbotten Big Band.
När taket rasade in var lokalen dock helt tom.
– En jätteallvarlig olycka. Den kunde ju fått ödesdigra konsekvenser, säger Anita Israelsson på Arbetsmiljöverket.
Men någon anmälan har inte kommit in till AV vilket Israelsson finner en smula märkligt.
– Allvarligare tillbud på en arbetsplats ska anmälas av arbetsgivaren, säger hon.
Efter olyckan stängdes övriga repetitionslokaler på plan 6. Och det har visat sig vara ett korrekt beslut.
– Taket i stora salen rasade för att infästningsdonet har gått sönder. När vi kontrollerade de övriga rummen visade det sig att även de gått sönder även där. Det fanns sättningar i de taken. Men de hade hängt kvar ändå, säger fastighetsingenjör Sven Rosendahl som utreder olyckan.
Men de taken kan också rasa när som helst och samtliga tak med denna konstruktion ska ny bytas upp.
Kommunens fastighetschef Mikael Wänstedt har tagit del av Rosendahls arbete.
– Det är en expander som gått av. Vi har inte sett slutrapporten ännu men det var tydligen någon form av snedbelastning, säger han.
Wänstedt tror att utredningen ska visa varför taket rasade.
– Men frågan är ju om någon kan lastas för det, om det handlar om materialfel eller om fel i utförandet, säger han.
Sven Rosendahl passar på den frågan.
– Jag vill inte svara på den frågan. I värsta fall får vi aldrig det svaret, säger han.
Han vill inte tala om byggfusk.
– Nej, det är absolut inte frågan om det. Ibland tycker man det är självklart vad som orsakat ett byggfel men det här är som juridik, det kan visa sig vara vad som helst, säger Rosendahl.
Om utredningen av det senaste takraset går fort gäller det motsatta takraset nere på garageplanet 2012. Den utredningen är inte klar ännu. Men Mikael Wänstedt vet varför taket i garaget rasade.
– Överbelastning. Det var för långt mellan infästningarna, man hade satt dem för glest, säger han.
Vem bär ansvaret?
– Det ligger väl nära till hands att utföraren har det ansvaret. Men det måste på något sätt regleras. Och det återstår en slutreglering där vi får ta den diskussionen. Men det är ju inte bra det här, inte för någon av parterna, säger Wänstedt.
Orsaken till att det dröjer är att det fortfarande pågår diskussioner om taket ska återuppföras eller inte.
Det första takraset i Stora salen under en konsert med Markus Fagervall 2007 berodde dock på ett misstag av personal på Kulturens hus. Den lucka som rasade ned nära publiken lossnade på grund av missgrepp när en vagn skulle flyttas i taket. Taket har nu säkrats för att förhindra en upprepning.
Kuriren har även kontaktat utomstående expertis men det har visat sig mycket svårt att få dem att medverka. Företaget Ecophon är ett bra exempel; de har levererat de akustikplattor som satt i det tak som rasade. De meddelar att deras plattor inte orsakat raset men vill inte kommentera frågan för övrigt.